31. januar 2024 13:26

Mišel: Pregovaračka kutija sa prioritetima poput Ukrajine i Zapadnog Balkana su osnov za dogovor

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mišel: Pregovaračka kutija sa prioritetima poput Ukrajine i Zapadnog Balkana su osnov za dogovor

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ukazao je danas na značaj dogovora o budžetu EU i istakao da je u pregovaračkoj kutiji, koju je podržalo 26 lidera na prethodnom samitu i u kojoj se među prioritetima navode podrška Ukrajini i Zapadnom Balkanu, postavljen osnov za postizanje finalnog sporazuma 27 država članica EU.

Mišel je u pozivnom pismu državama članicama EU, povodom sutrašnjeg specijalnog sastanka Evropskog saveta, naveo da je cilj da se nastave razgovori o nekim od najhitnijih pitanja koja se tiču EU, a pre svega i najvažnije, o sporazumu o srednjoročnoj reviziji višegodišnjeg finansijskog okvira EU, koji podrazumeva paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra.

"Na našem poslednjem sastanku u decembru, 26 lidera je čvrsto podržalo izbalansiranu pregovaračku kutiju koja je uzela u obzir jasan skup glavnih prioriteta – podršku Ukrajini, upravljanje migracijama i njihovom spoljnom dimenzijom, podršku Zapadnom Balkanu i naš odgovor na prirodne katastrofe. Ova pregovaračka kutija postavlja osnov za finalizaciju sporazuma 27 (država članica)", naveo je Mišel i istakao da je

obezbeđivanje sporazuma od vitalnog značaja za kredibilitet EU.

On je dodao da će na lideri EU na samitu iskoristiti priliku da hitno razmotre sve aspekte vojne pomoći Ukrajini, uključujući isporuku municije, u skladu sa zaključcima Evropskog saveta iz marta 2023. godine, i prilagođavanje relevantnih instrumenata EU kako bi se brže dostavljala pomoć Kijevu.

"Da bismo to postigli, moramo da nastavimo sa našim donacijama, prilagođavamo porudžbine i postavljamo nove – što će podstaći i našu evropsku odbrambenu industriju", poručio je Mišel.

On je ocenio da maksimalan fokus EU zahtevaju "dramatični događaji na Bliskom istoku" i pozvao da se bez ikakvih preduslova oslobode svi taoci koje drži Hamas, saopštio je Evropski savet.

"U svetlu zabrinjavajućih razvoja događaja u regionu, moramo da se pozabavimo bezbednosnim pitanjima, nastavimo da podstičemo uzdržanost i razgovaramo o merama za sprečavanje dalje regionalne eskalacije, posebno u Crvenom moru", naglasio je on.

Osim toga, kako je dodao, EU mora da hitno doprinese popravljanju "razarajuće humanitarne situacije" u Pojasu Gaze.

Mišel je ocenio da bi lideri EU trebalo da razgovaraju i o tome kako da ožive politički proces za rešenje o dve države, koje je nazvao jedinom izvodljivom opcijom koja može doneti održiv mir za Izraelce i Palestince i poboljšati regionalnu bezbednost.

"Sve u svemu, naši napori treba da imaju za cilj da osiguraju da svi poštuju međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo", poručio je Mišel.

Mađarski premijer Viktor Orban na samitu Evropskog saveta sredinom decembra uložio je veto na paket pomoći EU Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra.