12. februar 2024 16:14

Šolc: Nemačka će izdvojiti dva odsto BDP za NATO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šolc: Nemačka će izdvojiti dva odsto BDP za NATO

Foto: Pool Photo via AP/Fabian Bimmer

DIZELDORF - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da odbrambene kompanije mogu da računaju na to da će njegova vlada povećati vojnu potrošnju i da će ispuniti obavezu da izdvoji dva odsto BDP-a za NATO.

Šolc je to izjavio nakon što je Donald Tramp, favorit da postane republikanski kandidat na izborima u novembru, prošle nedelje rekao da ne bi zaštitio članice NATO od budućeg napada Rusije ako one ne doprinose Alijansi u dovoljnoj meri, preneo je Rojters.

Šolc je kazao da se Nemačka i evropska odbrambena industrija moraju prebaciti na masovnu proizvodnju oružja pošto je rat u Ukrajini otkrio kako se evropski proizvođači bore da zadovolje potražnju za municijom.

Nemački kancelar je bio u poseti budućoj lokaciji Rajnmetalove fabrike oružja u centralnoj Nemačkoj.

"Moramo da pređemo sa proizvodnje na proizvodnju velikih razmera odbrambene opreme", rekao je Šolc.

Istakao je da ne samo SAD, već i sve evropske zemlje moraju da učine još više da podrže Ukrajinu.

"Do sada data obećanja nisu dovoljna. Samo moć Nemačke nije dovoljna", dodao je Šolc.

Rekao je da vojska i nemačka odbrambena industrija mogu sada da se pouzdaju na posvećenost Berlina da ispuni cilj o izdvajanju dva odsto BDP za NATO.

"To je hitno potrebno. Jer koliko god ova realnost bila surova: mi ne živimo u vremenima mira", kazao je Šolc.

Dodao je da evropske države moraju da objedine svoje narudžbine oružja kako bi pomogle industriji da ispuni dugoročne obaveze.

Rajnmetal, jedan od najvećih proizvođača artiljerije i tenkovskih granata na svetu, počeo je da povećava proizvodnju nakon ruskog napada na Ukrajinu, kada je potreba za municijom pogoršala nedostatak oružja i ostavila evropske proizvođače da se bore da zadovolje potražnju.