14. februar 2024 12:09

SAD podržavaju napore Japana da razgovara sa Severnom Korejom

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD podržavaju napore Japana da razgovara sa Severnom Korejom

Foto: Shutterstock.com/Lightboxx, ilustracija

TOKIO - Sjedinjene Američke Države podržavaju napore Japana da održi razgovore sa Severnom Korejom i nadaju se da bi taj dijalog mogao da reši neka pitanja - od regionalne bezbednosti do ljudskih prava, izjavila je danas Džuli Tarner, specijalna izaslanica SAD za ljudska prava u Severnoj Koreji.

Japanski premijer Fumio Kišida saopštio je parlamentu prošle nedelje da želi da održi samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom i da lično nadgleda razgovore na visokom nivou sa Pjongjangom.

"Ne mogu da govorim u ime japanske vlade o tome kako ti razgovori teku. Sa američke strane, jasno smo stavili do znanja da smo otvoreni za dijalog sa Pjongjangom bez preduslova i smatram da se isto odnosi na naše partnere i saveznike", rekla je Tarner.

Ona je dodala da dijalog treba da traži rešenje o pitanjima kao što su regionalna bezbednost, stanje ljudskih prava u Severnoj Koreji, kao i povratak Japanaca koje su vlasti u Pjongjangu otele pre nekoliko decenija, prenosi Rojters.

Tarner je takođe izrazila zabrinutost zbog kineske nasilne repatrijacije severnokorejskih migranata, od kojih oko 600 nestalo nakon što su vraćeni u Severnu Koreju.

Kina za građane Severne Koreje koji beže preko njene teritorije tvrdi da su ekonomski migranti, dok grupa za ljudska prava iz Seula tvrdi da se po povratku na Sever oni suočavaju sa zatvorom, mučenjem i seksualnim nasiljem.

Specijalna izaslanica osvrnula se na grupe severnokorejskih radnika koji se šalju u inostranstvo i istakla da ih pored Kine, ima i u Rusiji.

Poslednji diplomatski razgovori između Japana i Severne Koreje dogodili su se 2004, pod vođstvom tadašnjih lidera, Džuničira Koizumija i Kim Džong-ila.