16. februar 2024 14:00

Nemačka: Protivvazdušna odbrana i artiljerija u fokusu sporazuma sa Ukrajinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemačka: Protivvazdušna odbrana i artiljerija u fokusu sporazuma sa Ukrajinom

Foto: Shutterstock.com/canadastock, ilustracija

BERLIN - Sporazum o bezbednosti, koji su danas potpisale Nemačka i Ukrajina, vredan je 1,13 milijardi evra i fokusira se na protivvazdušnu odbranu i artiljeriju, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo odbrane.

"Naš bezbednosni sporazum sa Ukrajinom je istorijski. Prvi put u svojoj istoriji Savezna Republika Nemačka deluje kao država garant", naveo je u saopštenju nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Kako prenosi Rojters, u takozvanom Minhenskom paketu nalaze se odredbe o 120.000 komada artiljerijske municije kalibra 122 milimetra i dodatnih 100 projektila sistema za odbranu IRIS-T SLS ove godine, kao i sistem protivvazdušne odbrane Skaj Nekst (SkyNext) koji bi trebalo da bude isporučen 2025. godine.

Nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali su danas u Berlinu bilateralni sporazum o dugoročnim bezbednosnim obavezama.

Zelenski je jutros stigao u posetu Nemačkoj, a kasnije bi trebalo da otputuje u Pariz.

Iz Jelisejske palate najavljeno je da će Zelenski u Parizu potpisati bilateralni bezbednosni sporazum sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, prenosi nemački Špigel.

Ukrajina je u januaru potpisala bezbednosni sporazum sa Velikom Britanijom.