18. mart 2024 19:22

Nakon protesta na Kubi zvanična Havana optužila SAD za umešanost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nakon protesta na Kubi zvanična Havana optužila SAD za umešanost

Foto: Shutterstock.com/Dmitrijs Kaminskis, ilustracija

HAVANA - Nakon protesta koji su u nedelju održani u nekoliko gradova na Kubi, kubansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na sastanak najvišeg američkog diplomatu u Havani, Benjamina Zifa optužujući američku ambasadu u Havani za mešanje u unutrašnje poslove Kube.

U saopštenju kubanskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da su objave američke ambasade podeljene na društvenim mrežama odmah posle nedeljnih protesta pokazale da su SAD nesposobne da poštuju "minimalne standarde pristojnost i poštenja", prenosi Rojters.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da ne stoje iza protesta na Kubi.

"Optužbe da Vašington stoji iza protesta su apsurdne", izjavio je na današnjem brifingu za novinare zamenik portparola stejt departmenta Vedant Patel.

Kubanske vlasti potvrdile su ranije danas da je u nedelju oržano pet protesta širom zemlje i upozorile građane na širenje laži na društvenim mrežama sa ciljem da se izazove šira pobuna.

Protesti su u nedelju održani u Santjago de Kubi, u blizini El Kobre i u Bajamu, glavnom gradu provincije Granma.

Manji protesti održani su u Santa Marti, u blizini odmarališta na plaži Varadero i u Los Mangosu, kvartu grada Matanzas, navodi se u izveštajima lokalnih medija.

Nezadovoljni građani Kube su izašli na ulice zbog represije koju sprovode kubanske vlasti, višesatnih nestanaka struje i nestašice hrane.