19. mart 2024 08:42

Tramp: Jevreji koji glasaju za Demokrate mrze Izrael

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tramp: Jevreji koji glasaju za Demokrate mrze Izrael

Foto: House Select Committee via AP/

VAŠINGTON - Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da svi Jevreji koji glasaju za Demokratsku stranku "mrze Izrael".

"Zaista mislim da mrze Izrael. Svaki Jevrejin koji glasa za Demokrate mrzi svoju religiju. Mrze sve u vezi sa Izraelom i treba da se stide", rekao je Tramp, prenosi Politiko.

On je to rekao komentarišući kritike koje su poznate Demokrate uputile izraelskom premijeru Bendžaminu Netanjahuu zbog rata u Pojasu Gaze.

Izvršni direktor jevrejske grupe "Antiklevetnička liga" ocenio je Trampovu izjavu kao "klevetničku", Bela kuća kao "toksičnu", a tim kampanje predsednika SAD Džozefa Bajdena optužio je Trampa da "napada jevreske Amerikance u periodu narastajućeg antisemitizma".

"Jedina osoba koja treba da se stidi je Donald Tramp. On otvoreno ponižava američke Jevreje i navodno misli da je Hitler neke stvari uradio dobro", rekao je portparol Bajdenove kampanje Džejms Singer.

On je podsetio na izjavu Trampa povodom protesta 2017. godine u Šarlotsvilu kada je "neonaciste koji su uzvikivali da ih Jevreji neće zameniti, hvalio kao veoma dobre ljude".

Trampova izjava je reakcija na govor lidera većine u Senatu SAD Čaka Šumera, koji je Bajden pohvalio, a u kojem je kritikovao Netanjahua i pozvao na promenu političkog liderstva u Izraelu.