19. mart 2024 12:53

Jens Stolotenberg pohvalio Jermeniju za doprinos Kforu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jens Stolotenberg pohvalio Jermeniju za doprinos Kforu

Foto: Photolure via AP/Vahram Baghdasaryan

JEREVAN - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastao se danas sa predsednikom Jermenije Vahanom Hačaturjanom i premijerom Nikolom Pašinjanom i tom prilikom pohvalio doprinos Jermenije operacijama saveza, kao i povećan broj njenih trupa u Mirovnoj misiji NATO na Kosovu (KFOR).

"Jermenija je skoro 20 godina bila ključni partner u KFOR-u, pomažući da se obezbede sigurnost i bezbedna sredina za sve zajednice na Kosovu", izjavio je Stoltenberg.

On je pozvao Jermeniju i Azerbejdžan da postignu sporazum koji će utrti put normalizaciji odnosa i trajnom miru, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Alijanse.

"Ovo je važno za evroatlansku sigurnost jer smo suočeni sa sve opasnijim svetom", rekao je Stoltenberg i naglasio da savez podržava jermenski "suverenitet i teritorijalni integritet, kao i vaše mirovne težnje".

Stoltenber je kazao da je rat u Ukrajini podsetnik da "ne možemo uzeti mir zdravo za gotovo" i upozorio da "ako Putin uspe u Ukrajini, postoji pravi rizik da se njegova agresija neće tamo zaustaviti i da će to ohrabriti druge autoritarne režime".

Jermenija je, kako je ocenio Stoltenberg, pokazala pravu posvećenost u borbi protiv korupcije, jačanju demokratskih institucija i uzdizanju vladavine prava.

Poseta Stoltenberga Jermeniji je poslednja u njegovom nizu poseta državama Južnog Kavkaza.