20. mart 2024 16:59

IDF: Ubijeno oko 90 terorista Hamasa u napadu na bolnicu Al Šifa u gradu Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

IDF: Ubijeno oko 90 terorista Hamasa u napadu na bolnicu Al Šifa u gradu Gazi

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

TEL AVIV - Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su do sada ubile oko 90 terorista Hamasa u tekućem napadu na bolnicu Al Šifa u gradu Gazi. 

IDF navodi da su tokom operacije, koja je počela u ponedeljak ujutru, izraelske snage u utorak eliminisale teroriste i locirale oružje u zoni bolnice, istovremeno sprečavajući nanošenje povreda civilima, pacijentima i medicinskim timovima, preneo je Tajms of Izrael.

IDF ističe da su agenti izraelskih obaveštajnih službi ispitivali u bolničkom kompleksu više od 300 osumnjičenih da su teroristi i da je više od 160 njih odvedeno je u Izrael na dalje ispitivanje.

Izraelska vojska je izvršila prepad na bolnicu nakon što su obaveštajni podaci pokazali da su se operativci Hamasa, uključujući komandante, vratili u kompleks da bi ga koristili kao komandni centar za planiranje napada na Izrael i izraelske trupe u Gazi.

Hamas: Izrael negativno odgovorio na naš predlog o primirju

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan izjavio je danas da je odgovor Izraela na poslednji predlog te palestinske grupe o prekidu vatre u Gazi, koji su predstavnicima te zemlje predali posrednici, bio negativan.

Hamdan je na konferenciji za novinare u Bejrutu rekao da su posrednici u utorak uveče obavestili predstavnike Hamasa da je odgovor Izraela generalno bio negativan.

Prema njegovim rečima, Izrael je, štaviše, povukao ono na šta je prethodno bio pristao u razgovoru sa posrednicima, što bi, kako je ocenio, moglo da dovede pregovore u ćorsokak. 

Hamdan je poručio da izraelski premijer Benjamin Netanijahu, njegova vlada i oni koji ga podržavaju snose odgovornost za "ometanje napora da se spase sporazum o razmeni talaca".

Netanijahu: Uskoro ću odobriti plan za evakuaciju civila iz ratne zone

Dva dana nakon telefonskog razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je objavio video snimak u kome kaže da će uskoro odobriti plan za evakuaciju civilnog stanovništva iz ratne zone.

On je rekao da ceni Bajdenovu podršku i da je predsednik tražio od njega da iznese predloge SAD o humanitarnoj pomoći i drugim aspektima rata, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu u nedelju šalje svoje najbliže saradnike u Vašington.

Operativni plan je, kako je rekao Netanijahu, već odobren.

Borelj pozvao Izrael da dozvoli pristup osoblju UN Pojasu Gaze

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj, pozvao je Izrael da dozvoli pristup osoblju Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u Gazu i da odobri neophodne vize za UN i humanitarno osoblje.

"Oni (osoblje) igraju nezamenljivu ulogu u pružanju pomoći pogođenom civilnom stanovništvu u Gazi“, saopštio je Borelj na platformi X.

U sredu je američki Stejt department saopštio da bi šef UNRWA, Filip Lazarini, i osoblje UN trebalo da budu u mogućnosti da posete teritorije kojima ova agencija pruža pomoć, uključujući i Pojas Gaze, javlja Al Džazira.

Od januara je nekoliko zemalja, uključujući SAD, obustavilo finansiranje Agencije UN, nakon što je Izrael optužio nekoliko od oko 13.000 zaposlenih pri UNRWA u Gazi za učešće u napadima 7. oktobra, ne pruživši nikakve dokaze za te tvrdnje.

SAD će Izraelu predložiti alternativu za napad na Rafu

Delegacija Izraela će u uskoroj poseti Vašingtonu dobiti predloge Sjedinjenih Američkih Država o tome kako da nastavi da goni Hamas bez velike kopnene operacije u Rafi.

Visoki američki zvaničnik rekao je za Tajms of Izrael da SAD neće samo reći Izraelu "ne smete to da uradite", već da će ponuditi "održive alternative koje pomažu u postizanju ciljeva".

Ova poseta Vašingtonu dešava se nakon što je premijer Izraela Bendžamin Netanjahu prihvatio poziv predsednika SAD Džozefa Bajdena "da sasluša brige SAD o trenutnim planovima Izraela u Rafi i predloži alternativni pristup koji bi pogodio elemente Hamasa u Rafi i obezbedio granicu između Egipta i Gaze".

Papa: Moraju se uložiti svi napori da se okončaju ratovi u Ukrajini i Pojasu Gaze

Papa Franja ponovo je pozvao danas na mirovne pregovore, ističući da se moraju uložiti svi napori da se okončaju ratovi u Ukrajini i Pojasu Gaze.

Papa je ukazao tokom obraćanja na Trga Svetog Petra da nikada ne treba zaboraviti da je rat uvek poraz i da zbog toga treba da se ulože svi napori za okončanje rata, preneo je Rojters.

Papa (87) je danas ponovo ograničio svoje učešće u obraćanju javnosti zbog zdravstvenih problema, odnosno zbog toga što se nije potpuno oporavio od bronhitisa i gripa.

Papin pomoćnik je i danas pročitao većinu papinog obraćanja.

Više od 2.000 tona britanske pomoći u hrani stiglo u Gazu

Najveća britanska isporuka pomoći Gazi ušla je u tu palestinsku enklavu, saopštilo je danas britansko ministarstvo inostranih poslova.

Više od 2.000 tona pomoći u hrani, koja je u Gazu ušla preko Jordana, distribuirao je Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija i namenjen je za "više od 275.000 ljudi", saopštilo je ministarstvo, prenosi CNN.

Pored isporučenih 2.000 tona pomoći u hrani, navodi se da će UNICEF distribuirati 150 tona pomoći koju finansira Britanija, a koja uključuje šatore i ćebad, koji su poslati 13. marta.

Blinken u šestoj poseti Bliskom istoku radi dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi danas u šestoj poseti regionu Bliskog istoka od početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze kako bi doprineo postizanju dogovora da bi se obezbedila pauza u sukobima i oslobodili taoci koje drži Hamas, saopštio je Stejt department.

Blinken će se, kako se navodi, sastati sa liderima Saudijske Arabije u Džedi i egipatskim u Kairu sa kojima će razgovarati o pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koji se vode uz posredovanje Egipta i Katara, kao i o naporima da se omogući dopremanje veće humanitarne pomoći za tu palestinsku enklavu.

Razgovori o prekidu vatre se nastavljaju ove sedmice u Kataru, ali tek treba da se  postigne dogovor između Izraela i Hamasa, preneo je Rojters.

Blinken je u Manili rekao da će takođe nastaviti razgovore o upravljanju Pojasom Gaze nakon okončanja sukoba, kao i o postizanjuu trajnog mira u regionu Bliskog istoka.