21. mart 2024 22:24

Izrael ubio komandanta grupe Hamasa Palestinski islamski džihad

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael ubio komandanta grupe Hamasa Palestinski islamski džihad

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

RAMALA - Komandant Palestinskog islamskog džihada (PIJ), grupe Hamasa, Muhamed Havašin preminuo je danas od povreda koje je pretrpeo u jučerašnjem vazdušnom napadu Izraela u Zapadnoj obali Gaze.

U tom napadu ubijeno je ukupno četiri operativca PIJ, prenosi Tajms of Izrael.

Havašin i Ahmed Barakat, jedan od četvorice operativaca, stajali su iza pokušaja slanja bombardera samoubice u Izrael 11. marta, kao i iza napada na trupe izraelske vojne ispostave Homeš 8. marta, prema navodima odbrambenih snaga Izraela.

Izraelska vojska: Ubijeno više od 50 palestinskih napadača oko bolnice Šifa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je ubila više od 50 palestinskih naoružanih napadača tokom proteklog dana u borbama oko bolnice Šifa u Pojasu Gaze.

"Tokom proteklog dana eliminisano je više od 50 terorista tokom razmene vatre, a locirani su teroristička infrastruktura i skladišta oružja. Od početka operacije u krugu bolnice eliminisano je više od 140 terorista", navedeno je u saopštenju, a prenosi Rojters.

Vojska je saopštila da nastavlja sa svojim "preciznim operativnim aktivnostima u bolnici Šifa".

Napad na najveću bolnicu u Gazi počeo je u ponedeljak, a izraelska vojska je optužila Hamas da je koristi za skrivanje boraca i planiranje napada, dok palestinski zvaničnici tvrde da se u kompleksu bolnice puca na civile.

Visoki komandanti Hamasa uhvaćeni u bolnici Šifa

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je danas da su veoma značajni visoki komandanti Hamasa uhvaćeni u bolnici Šifa u Gazi.

Hagari nije objavio identitete pripadnika Hamasa jer je njihovo ispitivanje i dalje u toku, prenosi Rojters.

Grupa pripadnika Hamasa je i dalje u bolnici, a pre bitke sa njima, IDF radi na evakuaciji.

U bolnici su uhvaćeni i pripadnici Hamasove grupe Palestinski islamski džihad (PIJ), među kojima je zamenik komandanta PIJ brigade u Severnoj Gazi Šejaija Batalion.

SZO: Otvaranje još jednog prelaza u Gazi sprečilo bi glad

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da bi samo povećanje broja kopnenih prelaza u Pojas Gaze moglo da spreči glad u toj gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.

"Nedavno napori da se hrana isporuči vazdušnim i pomorskim putem su dobrodošli, ali samo proširenje kopnenih prelaza će omogućiti isporuke velike količine hrane kako bi se sprečila glad", rekao je Tedros, prenosi Rojters.

Humanitarna situacija u Gazi je izuzetno teška, jer je stanovništvo na ivici gladi nakon što je Izrael pokrenuo vojnu operaciju kao odgovor na napade militanata Hamasa 7. oktobra.

Rid: SAD ubrzano rade da privremena luka u Gazi bude operativna pre 1. maja

SAD ubrzano rade na pripremi privremene luke na obali Sredozemnog mora u Pojasu Gaze preko koje bi enklava dobijala pomoć i lučki sistem bi mogao da bude spreman pre 1. maja, izjavio je danas šef osoblja Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Kertis Rid.

Rid je na marginama konferencije na Kipru istakao da vojska SAD čini sve što može da se ubrza izgradnja luke i da bude operativna pre roka od 1. maja, preneo je Rojters.

Na pitanje kako će funkcionisati operacija dopremanja pomoći Gazi pomorskim putem, Rid je istakao da nije planirano da američko osoblje izlazi na obalu Pojasa Gaze.

Rid je rekao da Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) treba da nastavi rad u Pojasu Gaze jer je distributivna mreža te agencije neophodna za dostavljanje pomoći Palestincima. 

Borelj: Lideri EU će pozvati na održivo primirje u Gazi

Lideri Evrpopske unije će danas na samitu u Briselu pozvati na postizanje održivog primirja u Gazi, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Tražeći održiv prekid vatre, svakako tražeći i slobodu talaca, ali pokazujući snažnu zabrinutost za situaciju ljudi u Gazi, koja je neprihvatljiva", rekao je Borelj uoči samita, preneo je Rojters.  

Borelj je pozvao Izrael da osigura da više pomoći stigne u Gazu i rekao da se nada da će lideri EU učiniti isto.

"Oni umiru od gladi. Zato se nadam da će Savet poslati snažnu poruku Izraelu, prestanite sa blokiranjem, prestanite da sprečavate da hrana dođe u Gazu i pobrinite se za civile", istakao je on.

Blinken: Velika vojna operacija Izraela u Rafi bila bi greška

Američki državni sekretar Entoni Blinken Blinken izjavio je danas u Kairu da se protivi izraelskoj ofanzivi na Rafu u Pojasu Gaze i da bi velika vojna operacija u tom najjužnijem gradu palestinske enklave bila "greška".

Blinken je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem, rekao da je planirana izraelska ofanziva "nepotrebna", navodeći da "postoji bolji način da se izbori sa tekućom pretnjom koju predstavlja Hamas".

Komentarišući razgovore u Kataru o pauzi u sukobima u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, Blinken kaže da se smanjuju prepreke za postizanje dogovora, objavio je Tajms of Izrael.

SAD nastavljaju da se zalažu za postizanje sporazuma u Dohi, rekao je Blinken, navodeći da je teško doći do dogovora, ali da veruje da je još moguće.

Arapski ministri se sastali sa zvaničnikom PLO u Kairu da razgovaraju o Gazi

Šefovi diplomatija nekoliko arapskih država razgovarali su danas u Kairu sa generalnim sekretarom Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Huseinom al Šeikom o naporima za okončanje rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

Oni treba da se sastanu i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji nastoji da obezbedi prekid vatre od najmanje šest nedelja, preneo je Rojters.

Kako je rekao portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova, ministri su se sastali sa Al Šeikom da razgovaraju o "naporima da se zaustavi izraelski rat protiv Gaze, neizbežnosti postizanja primirja i punom pristupu pomoći".

Šef Mosada sastaće se u Dohi sa šefom CIA, premijerom Katara i šefom egipatskih obaveštajaca

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea sutra će otputovati u Katar gde će sa direktorom američke Centralne obaveštajne agencije CIA Vilijamom Bernsom, katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom razgovarati o potencijalnom dogovoru o taocima, navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera.

Barnea je u ponedeljak bio u Kataru pre nego što se vratio nazad u Izrael da obavesti o rezultatima susreta ratni kabinet, preneo je Tajms of Izrael.

Porodice izraelskih talaca sve su zabrinutije za sudbinu najmilijih, jer se u Gazi i dalje nalazi nešto više od 130 talaca koji je otela militantna grupa Hamas tokom napada izvedenog na izrael 7. oktobra.

UN: Oko 35 odsto zgrada u Pojasu Gaze uništeno ili oštećeno u izraelskim napadima

Analize slika Satelitskog centra Ujedinjenih nacija (UNOSAT) pokazuju da je 35 odsto zgrada u Pojasu Gaze uništeno ili oštećeno tokom izraelskih napada na tu palestinsku enklavu.

U svojoj proceni, UNOSAT je koristio satelitske snimke visoke rezolucije, prikupljene krajem februara, i uporedio ih sa slikama snimljenim pre početka konflikta, kao i onima iz januara.

Od ukupno 88.868 pogođenih struktura, 31.198 objekata je uništeno, 16.908 je veoma oštećeno, a 40.762 je pretrpelo manju štetu, prenosi Rojters.

Ovo predstavlja povećanje od skoro 20.000 oštećenih struktura, u poređenju sa prethodnom procenom na osnovu koje je UNOSAT uradio statistiku.

Blinken i Mohamed bin Salman o hitnom prekidu neprijateljstava u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u Džedi sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom o hitnoj potrebi za prekidom neprijateljstava u Gazi.

Bin Salman i Blinken su razgovarali o "događajima u Pojasu Gaze i regionu, kao i naporima da se zaustave vojne operacije“, prenosi CNN pozivajući se na saudijsku državnu agenciju SPA.

SPA je javila da je razgovarano i o bezbednosnoj i humanitarnoj situaciji u regionu.

Blinken, koji se nalazi na turneji po Bliskom istoku, rekao je da se razgovori o primirju u Gazi, za koje je oslobađanje talaca koje drži Hamas jedno od ključnih pitanja, "približavaju" dogovoru.

Blinken: SAD u nacrtu rezolucije SBUN pozivaju na trenutni prekid vatre u Gazi

SAD su Savetu bezbednosti UN predale nacrt rezolucije u kojoj se poziva na "trenutni prekid vatre koji je povezan sa oslobađanjem talaca" u pojasu Gaze, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je juče u izjavi za saudijske medije tokom posete ovoj zemlji izrazio nadu da će članice Saveta bezbednosti to podržati i ocenio da bi to to poslalo "snažnu poruku", prenosi Tajms of Izrael.

Vašington u ranijim predlozima nije pribegavao formulaciji "prekid vatre" kada je reč o sukobu u Gazi, a od početka rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u opktobru prošle godine stavio je veto na tri nacrta rezolucija, od kojih su dve zahtevale hitan prekid vatre, navodi izraelski portal.

Netanijahu rekao republikanskim senatorima da će rat u Gazi biti nastavljen

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je američkim republikanskim senatorima da će Izrael nastaviti svoje napore da porazi palestinsku militantnu grupu Hamas u Pojasu Gaze, izjavili su senatori nakon što im se Netanijahu obratio.

"Uradiće ono što je rekao da će uraditi. Završiće to", rekao je senator Džim Riš, prenosi Rojters.

On je dodao da se Netanijahu pozabavio civilnim žrtvama i potrebom za slanjem veće pomoći u Gazi.

Riš je naveo da Netanijahu "veoma podržava" planove za izgradnju privremenog pristaništa i dopremanje pomoći Gazi morskim putem.

Portugal saopštio da će uputiti 10 miliona evra UNRWA kao jednokratnu pomoć

Portugal je danas saopštio da će uputiti 10 miliona evra Agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRWA) kao jednokratni doprinos namenjen obezbeđivanju hrane, lekova i humanitarne pomoći Palestincima.

Vest je saopštila ministarka u vladi u tehničkom mandatu Marijana Vijeira da Silva posle sednice kabineta, preneo je Rojters.

Zvaničnik Ministarstva inostranih poslova rekao je da je to dodatna pomoć koje nije bila planirana u budžetu za 2024. godinu.

SAD, najveći donator UNRWA i još nekoliko država prestale su da finansiraju tu  agenciju od januara, nakon što je Izrael optužio 12 od 13.000 zaposlenih u ovoj agenciji u Gazi za učešće u napadima izvedenim 7. oktobra.