28. mart 2024 17:07

Rusija blokirala obnovu rada panela stručnjaka UN za kontrolu sankcija Severnoj Koreji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija blokirala obnovu rada panela stručnjaka UN za kontrolu sankcija Severnoj Koreji

Foto: AP Photo/Mary Altaffer

NJUJORK - Rusija je danas stavila veto na godišnje obnavljanje rada panela stručnjaka koji nadgledaju sprovođenje dugogodišnjih sankcija Ujedinjenih nacija Severnoj Koreji zbog njenog nuklearnog oružja i programa balističkih raketa.

"Ovo je skoro uporedivo sa uništavanjem nadzornih kamera kako ne biste bili uhvaćeni na licu mesta", rekao je ambasador Južne Koreje u UN Jonkok Hvang o ruskom vetu, preneo je Rojters.

Kina se uzdržala od glasanja, dok je preostalih 13 članica Saveta glasalo "za".

"Moskva je potkopala izglede za mirno, diplomatsko rešenje jednog od najopasnijih svetskih pitanja nuklearne proliferacije", rekao je zamenik američkog ambasadora u UN Robert Vud.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja doveo je u pitanje rad eksperata, rekavši pre glasanja u Savetu bezbednosti da se njegov rad sve više svodi na igranje na ruku zapadnim pristupima, ponovno štampanje pristrasnih informacija i analizu novinskih naslova i fotografija lošeg kvaliteta.

Demokratska Narodna Republika Koreja je pod sankcijama UN zbog svojih balističkih projektila i nuklearnih programa od 2006. godine i te mere su pojačane tokom godina.

Panel nezavisnih eksperata pratio je sankcije UN u proteklih 15 godina, izveštavajući dva puta godišnje Savet bezbednosti i preporučujući akcije za bolje sprovođenje mera.

Sadašnjem panelu stručnjaka mandat ističe 30. aprila 2024. godine.