28. mart 2024 20:53

Rasprava o NATO bombardovanju SRJ ponovo nije stavljena na dnevni red SB UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rasprava o NATO bombardovanju SRJ ponovo nije stavljena na dnevni red SB UN

Foto: shutterstock.com/Drop of Light, arhiva

NJUJORK - Godišnjica NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ni danas nije stavljena na dnevni red sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je zbog manjka glasova taj predlog odbačen.

Devet članica SB UN je bilo uzdržano, šest je glasalo za, dok nije bilo zemalja koje su glasale protiv rasprave o bombardovanju SRJ.

Za stavljanje na agendu glasale su Rusija, Kina, Alžir, Gvajana, Sijera Leone, Mozambik.

Glasanju je prethodila rasprava zapadnih diplomata i ruskog predstavnika, pošto je stalni predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivije rekao da se protivi diskusiji o bombardovanju SRJ jer Savet bezbednosti, kako je rekao, "nije forum za diskusije o istorijskim događajima".

On je naveo da je SB UN otvoren da u bilo koje vreme razgovara o Rezoluciji 1244 i situaciji na Kosovu i Metohiji, ali je istakao da nije tu da "menja istoričare ili pravnike".

Sa druge strane, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski poručio je da Francuska "manipuliše" i pokušava da blokira organizovanje sednice povodom 25 godina od NATO agresije na SRJ.

Komentarišući izjavu De Rivijea da je taj događaj stvar prošlosti, Poljanski je rekao da i dalje postoji problem sa implementacijom Rezolucije 1244, kao i da se situacija na KiM pogoršava.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti je dopustio prištinskim vlastima da maltretiraju srpsko stanovništvo na KiM, a tzv. Kosovo je ove nedelje dobilo preporuku političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da bude primljeno u organizaciju.

"Da li se to može smatrati pitanjem prošlosti? NATO je ignorisao Savet bezbednosti ilegalnom agresijom na SRJ, a danas članice Alijanse čine sve da se sakrije istina o njihovim zločinima", poručio je Poljanski, podsetivši da niko nije odgovarao za agresiju na SRJ 1999. godine.

On je dodao da je i situacija na KiM posledica NATO agresije i ima veze sa međunarodnom bezbednošću.

Zamenik stalnog predstavnika SAD pri UN Robert Vud pozvao je Rusiju da poštuje pravila Saveta bezbednosti u vezi sa proceduralnim glasanjem o usvajanju agende.

On je naveo da je ruski predstavnik u januaru 2022. godine tražio glasanje o agendi kako bi, kako tvrdi, sprečio raspravu o situaciji u Ukrajini.

"Rusija tada nije preispitivala postupanje predsedavajućeg", rekao je Vud.

Istakao je da današnji ruski protest nema veze sa pravilima i dodao da Rusija nije slušala druge članice SB UN koje su iznele svoj stav.

Članice Saveta bezbednosti ni u ponedeljak, 25. marta, nisu izglasale da se na dnevni red sednice stavi ruska inicijativa da se raspravlja o godišnjici NATO agresije na SRJ 1999. godine.

Tada je 12 članica SB UN bilo uzdržano, a tri su podržale da se raspravlja o bombardovanju SRJ.