29. mart 2024 21:41

Šmihal: Svetska banka uplatila Ukrajini 1,5 mlrd dolara za socijalne i humanitarne svrhe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šmihal: Svetska banka uplatila Ukrajini 1,5 mlrd dolara za socijalne i humanitarne svrhe

Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

KIJEV - Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je danas da je Ukrajini uplaćeno 1,5 milijardi dolara od Svetske banke, a ta sredstva, kako je naveo, koristiće se u socijalne i humanitarne svrhe, kao i za oporavak.

„Ukrajina je danas dobila 1,5 milijardi dolara od Svetske banke. To su sredstva za podršku razvojnoj politici koju ćemo usmeriti u socijalne, humanitarne ciljeve i oporavak“, naglasio je Šmihal, prenosi Ukrinform.

Premijer je izrazio zahvalnost Svetskoj banci, Japanu, Velikoj Britaniji, EU, Kanadi, MMF-u i svim partnerima koji podržavaju Ukrajinu.

„To su izuzetno važna sredstva koja u velikoj meri pomažu našoj Vladi da finansira sve kritične budžetske rashode“, naglasio je on.

Dodao je da se rad sa međunarodnim partnerima nastavlja i da ostaje jedan od glavnih zadataka vlade.

„U martu ove godine Ukrajina će dobiti rekordna budžetska sredstva od saveznika finansiranje rata i nezavisnosti“, rekao je on, napominjući da je reč o više od 9 milijardi dolara.

Ukrajina je 26. marta dobila 880 miliona dolara od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru programa proširenog finansiranja (EFF).