30. mart 2024 20:06

Hilari Klinton: Dezinformacije koje generiše AI mogle bi da ugroze izbore 2024.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hilari Klinton: Dezinformacije koje generiše AI mogle bi da ugroze izbore 2024.

Foto: AP Photo/Peter K. Afriyie

NJUJORK - Bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton i američki zvaničnici izjavili su da su zabrinuti da bi dezinformacije koje generiše i širi veštačka inteligencija (AI) mogle da ugroze predsedničke izbore 2024. godine.

Bivša državna sekretarka i kandidatkinja za predsednika 2016, rekla je da misli da bi strani akteri poput predsednika Rusije Vladimira Putina mogli da iskoriste veštačku inteligenciju kako bi se umešali u izbore u SAD i drugim državama, preneo je "Volstrit džurnal".

"Onaj ko nije zabrinut ne obraća pažnju", rekla je Klintonova u četvrtak na Univerzitetu Kolumbija, gde su izborni zvaničnici i tehnološki rukovodioci razgovarali o tome kako bi veštačka inteligencija mogla da utiče na globalne izbore.

Klintonova je rekla da je Putin pokušao da je potkopa pre izbora 2016. šireći dezinformacije na Fejsbuku, Tviteru i Snepčetu o "svim užasnim stvarima" koje je navodno uradila.

"Mislim da to niko od nas nije razumeo", istakla je ona.

Klintonova je navela da ona to nije razumela, kao ni ljudi u njenoj predizbornoj kampanji.

"Takozvani dark veb bio je ispunjen ovakvim memovima i pričama i video snimcima svih vrsta koji su me prikazivali više nego lascivno", rekla je ona.

Klintonova je naglasila da je ono što su joj uradili bilo primitivno, a da je ono o čemu se sada priča skok u tehnologiji.