2. april 2024 17:04

IAEA: Japanska nuklearna elektrana Kašivazaki-Kariva napravila bezbednosna poboljšanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

IAEA: Japanska nuklearna elektrana Kašivazaki-Kariva napravila bezbednosna poboljšanja

Foto: Shutterstock.com/Millenius, ilustracija

TOKIO - Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) saopštili su danas da je japanska nuklearna elektrana Kašivazaki-Kariva u prefekturi Nigata, severozapadno od Tokija, bolje opremljena da se suoči s terorizmom nakon poboljšanja bezbednosnih mera.

Ovaj zaključak IAEA je donela nakon devetodnevne misije s ciljem da se proceni da li protivterorističke mere koje je sproveo operater elektrane ''Tokio Electric Power Company Holdings Inc.'' (TEPCO) ispunjavaju međunarodne standarde, prenosi Kjodo.

Revizija bezbednosnih mera u nukleanoj elektrani je usledila nakon što je otkriven niz bezbednosnih nedostataka, što je rezultiralo dvogodišnjom operativnom zabranom koja je okončana u decembru.

''TEPCO'', operater Kašivazaki-Karive, jedne od najvećih nuklearnih elektrana na svetu po proizvodnji, nada se da će ponovo pokrenuti postrojenje nakon što je centralna vlada označila nuklearnu energiju sa niskim sadržajem ugljenika kao značajan doprinos proizvodnji električne energije u Japanu.

Član tima IAEA Tapani Hak rekao je na sastanku kojem se pridružio Takejuki Inagaki, nadzornik ''TEPCO'' u ovoj elektrani, da je tim potvrdio da elektrana kontinuirano poboljšava svoje mere zaštite nuklearnih materijala.

Inagaki je, s druge strane, obećao da će napraviti dalja poboljšanja kako bi uverio lokalno stanovništvo u bezbednost fabrike.

Nakon inspekcije, sprovedene od 25. marta, petočlani tim IAEA preporučio je naknadna poboljšanja i rekao da će konačni izveštaj biti predstavljen TEPCO-u u narednih nekoliko nedelja.

U januaru 2021. u elektrani su otkriveni neispravan sistem za otkrivanje uljeza i drugi bezbednosni nedostaci, što je dovelo do toga da Uprava za nuklearnu regulaciju izda zabranu rada u aprilu te godine.

Zabrana je ukinuta prošlog decembra nakon što je japansko nadležno telo za nuklearnu energiju potvrdilo da je operater rešio probleme.

Japanski ministar industrije Ken Saito je zatražio od guvernera Nigate Hidejoa Hanazumija njegovu podršku u ponovnom pokretanju fabrike u martu, s obzirom na to da je lokalna saglasnost ključna za taj potez.

Kako navodi japanska agencija, Hanazumi je ipak ostao oprezan u pogledu ponovnog pokretanja jer su mnogi lokalni stanovnici izgubili poverenje u ''TEPCO'' zbog bezbednosnih problema.