4. april 2024 17:03

Tusk: Poljska ne planira direktno učešće u ratu na teritoriji Ukrajine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tusk: Poljska ne planira direktno učešće u ratu na teritoriji Ukrajine

Foto: AP Photo/Omar Havana

VARŠAVA - Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da Poljska ne planira da direktno učestvuje u ratu na ukrajinskom tlu.

"O tome sam obavestio i francuskog predsednika Emanuela Makrona i američkog predsednika Džozefa Bajdena", rekao je on na konferenciji za novinare u Glivicama upitan o tekućim pregovorima u Briselu između ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a, o mogućem stvaranju misije Alijanse u Ukrajini.

Dodao je da neće da komentariše to pitanje dok ne bude imao pune informacije o sadržaju tih pregovora i njihovim rezultatima.

"Za sada mogu da ponovim ono što sam rekao predsedniku Makronu, ono što sam izneo i drugim liderima, uključujući predsednika Bajdena - Poljska ne planira nikakvo direktno učešće u ratu na ukrajinskom tlu", rekao je Tusk, prenosi agencija PAP.

Od srede je u toku dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, povodom 75. godišnjice potpisivanja Vašingtonskog ugovora.

Poljsku predstavlja ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski, koji je najavio da će tema sastanka biti neoimperijalna ruska invazija na Ukrajinu, pomoć Ukrajini od država članica, ali i mogućnost donošenja odluke o stvaranju NATO misije, ne vojne, već podrške Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je izjavio da ne isključuje mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu, "ukoliko bude bilo potrebno u budućnosti".

Izrael treba da se izvini i nadoknadi štetu ubijenom poljskom humanitarcu

Donald Tusk izjavio je danas da bi Izrael trebalo da se izvini i nadoknadi štetu porodici poljskog humanitarnog radnika koji je među ubijenima u napadu izraelske vojske na humanitarni konvoj u Gazi.

''Želeo bih da predstavnici države Izrael ovde u Poljskoj poštuju opravdana osećanja Poljaka i komuniciraju po ovom pitanju na jasan i direktan način'', rekao je Tusk i osudio ''nedostatak jednostavnog, ljduskog izvinjenja'', prenosi Politiko.

Izraelski ambasador u Poljskoj Jakov Livne izrazio je ''duboko žaljenje'' zbog ubistva humanitarnih radnika članova organizacije Svetska centralna kuhinja (WCK).

''Istražićemo šta se desilo, razumećemo šta se zapravo dogodilo i preduzeti sve moguće mere da se takve stvari ne ponove'', rekao je on. Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Andžej Šejna pozvao je u sredu izraelskog ambasadora na razgovore o poljsko-izraelskim odnosima nakon napada izraelske vojske na humanitarni konvoj.

WCK je saopštila u utorak da obustavlja rad u Gazi nakon napada u kojem je ubijeno sedam njenih radnika. Iz organizacije su naveli da je napadnuto njihovo vozilo u centralnoj Gazi kasno u ponedeljak, nakon što su radnici pomogli u isporuci hrane i drugih zaliha u severnu Gazu koje su stigle nekoliko sati ranije.