4. april 2024 18:31

Evropska komisija pozdravila sporazum Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o Fondu za Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija pozdravila sporazum Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o Fondu za Zapadni Balkan

Foto: Shutterstock.com/Quinta, ilustracija

BRISEL - Evropska komisija pozdravila je danas sporazum Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o uspostavljanju Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan, poručivši da fond predstavlja ponudu bez presedana uz koji će zemlje regiona moći da dobiju pogodnosti članstva u EU i pre samog pristupanja.

"Fond će obezbediti povećanu finansijsku pomoć u zamenu za društveno-ekonomske i fundamentalne reforme definisane u ambicioznim Reformskim agendama koje pripremaju partneri sa Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju EK.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da da je proširenje "ključni geostrateški prioritet".

"Želimo da Zapadni Balkan približimo našoj Uniji. Dogovorena mera od šest milijardi evra je ključni korak u tom pravcu. Kombinujući povećanu finansijsku pomoć i reforme, to će ubrzati napredak naših partnera sa Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU pre pristupanja, podstaći njihovu ekonomsku konvergenciju i bolje ih integrisati u naše jedinstveno tržište", navela je Fon der Lajen.

Prema sporazumu, fond će pokriti period od 2024. do 2027. godine i očekuje se da će partnerima EU na Zapadnom Balkanu obezbediti do dve miljarde evra grantova i četiri milijarde evra zajmova, čime će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), i značajno povećana finansijska pomoć regionu, navodi se u saopštenju.

Cilj Fonda je da podrži partnere EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi u vezi sa EU, kao i da stimuliše njihovu ekonomsko približavanje EU na osnovu Reformskih agendi bloka.

Pored toga, Fond treba da pomogne i u usklađivanju partnerksih zemalja kad je reč o vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU u cilju budućeg članstva u EU.