4. april 2024 18:56

Gitanas Nauseda: NATO fond bi obezbedio podršku Ukrajini nezavisno od političkih procesa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gitanas Nauseda: NATO fond bi obezbedio podršku Ukrajini nezavisno od političkih procesa

Foto: Shutterstock.com/Kachor Valentyna, iliustracija

VILJNUS - Litvanski predsednik Gitanas Nauseda pozdravio je inicijativu za stvaranje petogodišnjeg NATO fonda za podršku Ukrajini u iznosu od 100 milijardi evra i ocenio da bi to omogućilo da se obezbedi podrška Alijanse Ukrajini bez obzira na političke procese.

"Pozitivno ocenjujem samu ideju, zaista nam je potreban mehanizam koji bi ovaj proces podrške učinio objektivnim, na osnovu određenih kriterijuma“, rekao je Nauseda, prenosi LRT.

Prema njegovim rečima, ovo ne isključuje mogućnost da pojedine države mogu mnogo više da doprinesu, "ali pre svega obezbeđuje preko potrebnu solidarnost da se, bez obzira na političke vetrove, postigne kolektivni ugovor da se nastavi podrška Ukrajini“.

Nauseda je naveo da će, nakon odobrenja NATO fonda, biti potrebno naći još rešenja za obezbeđivanje makrofinansijske podrške Ukrajini.

"Pojedine države će nastaviti da pokušavaju da pomognu na različite načine, kako finansijski tako i drugim sredstvima“, rekao je predsednik Litvanije.

U Briselu je danas održan sastanak Saveta NATO-a i Ukrajine na kojem se razgovaralo o perspektivama članstva Ukrajine u Alijansi.

Ukrajina se nada pozivu u NATO tokom ovogodišnjeg samita NATO-a u Vašingtonu, ali je malo verovatno da će ga dobiti, navodi litvanski javni servis.

NATO je prošle godine saopštio da će Ukrajina postati članica Alijanse kada ispuni neophodne uslove.