7. april 2024 15:15

Putin razgovarao s ministrom i guvernerom Orenburške oblasti o poplavama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin razgovarao s ministrom i guvernerom Orenburške oblasti o poplavama

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Mikhail Metzel

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo je danas razgovarao sa ministrom za vanredne situacije Aleksandrom Kurenkovim o poplavama u Orenburškoj oblasti, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Kurenkov i guverner Orenburške oblasti Denis Pasler obavestili su predsednika o razvoju situacije sa poplavama u Orenburškoj oblasti'', rekao je portparol, prenosi TASS.

On je dodao da je Putin govorio o upotrebi analize, prognoziranja i preuzimanja adekvatnih mera u vezi sa mogućim poplavama u Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti, kao i da Putin namerava da danas razgovara sa guvernerima ta dva regiona.

U Orenburškoj oblasti zbog poplava koje su izazvane pucanjem brane koja je štitila grad Orsk od reke Ural, proglašena je ranije danas vanredna situacija na federalnom nivou.

Više od 4.000 stanovnika oblasti, uključujući 885 dece, evakuisano je zbog poplava, a lokalne vlasti su najavile pogoršanje situacije sa poplavama i upozorile da je vodostaj reke Ural porastao za još 28 centimetara.

Iz oblasnog tužilaštva je saopšteno da je do nesreće došlo zbog neblagovremenog preduzimanja mera na održavanju, a istražni komitet je pokrenuo krivični postupak zbog nepažnje i kršenja pravila bezbednosti tokom građevinskih radova.

Stručnjaci procenjuju da će se voda povući tek za nedelju i po do dve.