9. april 2024 06:35

Makron: Evrointegracije Srbije su u zajedničkom interesu, Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Makron: Evrointegracije Srbije su u zajedničkom interesu, Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u EU

Foto: Pool via AP/Sarah Meyssonnier

PARIZ - Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da su evrointegracije Srbije u zajedničkom interesu, kao i da je siguran da Srbija može da ima stratešku ulogu.

On je uoči tet-a-tet sastanka sa Vučićem i zajedničke večere delegacija rekao da evrointegracije Srbije nisu nametnute, već da su suvereni izbor Srbije i da to ide ka modelu koji će omogućiti da brani suverenost Evrope.

"Uveren sam da Srbija može da igra važnu ulogu u osnaživanju strateške autonomije EU. Vi to već radite i sutra ćete to raditi svojim industrijskim razvojem", rekao je Makron.

Istakao je i da učestalost kontakata govori o odnosima dve zemlje, kao i intenzivnost bilateralnih odnosa.

"Ono pokazuje koliko je prijateljsto dve zemlje važno za Francusku: Prijateljstvo koje je obeleženo posvećenosti Srbije evropskoj budućnosti. Srce našeg partnerstva je podrška Francuske evrointegracijama Srbije", rekao je Makron.

 

Normalizacija odnosa sa Prištinom je zalog za stabilnost regiona i Evrope

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da je normalizacija odnosa sa Prištinom obećanje i zalog za stabilnost regiona i našeg kontinenta.

On je u zajedničkom obraćanju rekao da je to smisao Briselskog i Ohridskog sporazuma, zaključenog pre malo više od godinu dana i naglasio da će Francuska nastaviti da podržava posredničku ulogu Evropske unije.

"Svaka strana mora da doprinese putu i u tom smislu želim da pozdravim gest napravljen na obe strane, ali treba sad ići još dalje. Znam da ste spremni, i vi ste to ponavljali tokom našeg zajedničkog razgovora u Briselu. Za mene je taj put neophodan. Neophodno je da, s jedne strane, odgovorni za napad u Banjskoj prošle jeseni budu izvedeni pred sudove da odgovaraju za svoje dela. Treba sve napraviti da se takva drama ne ponavlja", rekao je Makron.

Dodao je da je, sa druge strane, neophodno da se prevaziđu nepotrebne pretenzije nastale od nedavnih odluka Prištine u finansijskim transferima. Rekao je i da će se truditi da izbori budu uskoro organizovani na severu KiM i da budu izabrani novi legitimni gradonačelnici.

"Svestan sam koliko su to teški kompromisi, ali i mogući, vođama koji imaju hrabrost i viziju da ih prihvate i poberu voće mira i tako doprinesu stabilizaciji regiona", rekao je Makron.

 

Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji

Emanuel Makron izjavio je večeras da Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji i pozdravio ''vrlo jasne izbore'' koje je Srbija donela u poslednjim mesecima i danima u geopolitičkim okvirima.

''Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u EU. To je strateški izbor koji mora da se potvrdi, znate koliko nam je važno. Integracija u EU dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrednosti. Moramo zajedno napred, da ispunimo naša obećanja i ne propustimo ovaj važan trenutak'', rekao je Makron tokom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Jelisejskoj palati u Parizu.

On je naveo da Srbija mora da nastavi da konkretno pokazuje svoj izbor, i to tako što će više uskladiti svoju spoljnu politiku sa onom Evropske unije. ''U tom smislu, želim da pozdravim što ste nedavno učestvovali na sastanku u Tirani koji je organizovao albanski premijer Edi Rama za predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Taj izbor treba potvrditi, nastavljajući i ubrzavajući reforme jačanja vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, pluralizma medija, i integriteta izbornog procesa, kao i drugih oblasti'', rekao je Makron.

On je istakao i da je za EU važno da BiH ostane jedinstvena zemlja. Naveo je i da nedavno usvojeni Evropski plan rasta za Zapadni Balkan služi da pomogne zemljama u regionu da ''prevaziđu sukobe iz prošlosti'', da nastave interne reforme i povećaju konkurentnost svojih ekonomija.

''Srbija može isto računati na podršku Francuske Agencije za razvoj koja je prošle godine uložila 570 miliona evra u Srbiju, i koja će nastaviti da bude partner vaše zemlje u skladu sa evropskim standardima'', rekao je Makron.

On je istakao da se od njegove prve posete Beogradu 2019. saradnja dveju zemalja pojačala, i ocenio da su ekonomski odnosi Francuske i Srbije u ''stvarnom poletu''.

''Francuska preduzeća su sve prisutnija u Srbiji, ona tamo ulažu, jer imaju poverenje u budućnost, ali verujem da možemo ići još dalje i među ostalim u sektorima - životnoj sredini, saobraćaju i prevozu, odbrani, veštačkoj inteligenciji, civilnom sektoru, kao i nuklearnoj energiji'', rekao je Makron, dodajući da ga raduje što vidi da je Srbija potpisala memorandum o razumevanju s francuskim EDF-om.

Makron je pozdravio vitalnost Frankofonije u Srbiji navodeći da je Francuska bila poslednja zemlja-gost na Sajmu knjiga u Beogradu, i zahvalio Vučiću na, kako je rekao, dvadesetak bilateralnih razgovora koje su njih dvojica imali u raznim formatima.

''Moram da kažem da imam veliko poverenje u vašu zemlju, ali i vas kao lidera zemlje. Uvek sam video da ste držali svoja obećanja'', rekao je on Vučiću.


Francuska posvećena evropskoj budućnosti Srbije koja se sada piše

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Parizu, 
da je njegova zemlja posvećena evropskoj budućnosti Srbije, koja se sada piše.

"Francuska je posvećena evropskoj budućnosti Srbije, budućnosti koja se sada piše", naveo je Makron u objavi na društvenoj mreži X, koju je napisao na francuskom i srpskom jeziku.

Makron je sinoć, tokom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji boravi u dvodnevnoj poseti Francuskoj, rekao da Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji i pozdravio ''vrlo jasne izbore'' koje je Srbija donela u poslednjim mesecima i danima u geopolitičkim okvirima.

Makron je dočekao predsednika Vučića u Jelisejskoj palati uz najviše državne počasti i uz prisustvo Republikanske garde. 
Vučić je prisustvovao svečanoj večeri koju je u njegovu čast priredio Makron, nakon čega su dva predsednika održala tête-à-tête sastanak.