15. april 2024 19:11

Mediji: Ratni kabinet Izraela razmatra odgovor Iranu bez izazivanja šireg sukoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mediji: Ratni kabinet Izraela razmatra odgovor Iranu bez izazivanja šireg sukoba

Foto: AP Photo, File/Tomer Neuberg

TEL AVIV - Izraelski ratni kabinet održao je danas sednicu na kojoj se razgovaralo o vojnom odgovoru Izraela na napad Irana, ali bez izazivanja sveopšteg rata, javljaju lokalni mediji.

Namera izraelskih vlasti je da krenu u akciju koordinisanu sa Sjedinjenim Američkim Državama, javlja izraelski Kanal 12, prenosi Rojters.

Američki mediji, međutim, pišu da SAD neće učestvovati u mogućem odgovoru Izraela protiv Irana.

"Nećemo biti deo bilo kakvog odgovora koji bi oni (Izrael) nameravali da sprovedu. Ne vidimo sebe da učestvujemo u takvom činu", rekao je neimenovani američki zvaničnik, preneli su mediji u SAD.

U međuvremenu, Volstrit džurnal objavio je, pozivajući se na neimenovane zapadne zvaničnike, da će Izrael brzo odgovoriti na iranski napad, "verovatno već danas".

Amirabdolahjan: Odnos snaga u zapadnoj Aziji redefinisan operacijom Irana

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je danas da je nedavna "uzvratna operacija" protiv izraelskog režima pružila novu definiciju ravnoteže snaga u zapadnoj Aziji i poboljšala diplomatske sposobnosti Teherana u međunarodnoj areni.

Amirabdolahjan je izrazio zahvalnost visokim vojnim komandantima za organizovanje kaznene misije "Operacija istinito obećanje" koju su oružane snage izvele u znak odmazde za izraelski vazdušni napad na konzularni deo iranske ambasade u Damasku, preneo je Tasnim.

On je poruku uputio načelniku Generalštaba iranskih oružanih snaga general-majoru Mohamedu Hoseinu Bakeriju, komandantu Korpusa čuvara islamske revolucije general-majoru Hoseinu Salamiju, komandantu iranske vojske general-majoru Abdolrahimu Musaviju i komandantu Vazdušno-kosmičkih snaga IRGC brigadnom generalu Alimiru Hadžizadehu.

Iranski ministar spoljnih poslova je pohvalio vrhovne komandante za pažljivo i  planiranje, osmišljavanje i izvođenje pobedničke operacije.

On je istakao da je vredna i komplikovana vojna operacija koja je sprovedena u skladu sa međunarodno priznatim principom legitimne odbrane dala "novu definiciju ravnoteže snaga u zapadnoj Aziji" i dokazala snažnu moć odvraćanja iranskih oružanih snaga.
 

Volstrit džornal: Izrael će verovatno već danas odgovoriti na iranski napad

NJUJORK - Izrael će brzo odgovoriti na iranski napad, verovatno već danas, piše "Volstrit džurnal", pozivajući se na zapadne zvaničnike.

Oni navode da se nadaju da će i Iran i Izrael biti u stanju da se odupru iskušenju dalje eskalacije jer će be strane imati pobedu u dovoljnoj meri da im to omogući da se uzdrže.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je ranije danas britanskom kolegi Dejvidu Kameronu da Teheran ne želi povećanje tenzija, ali da će odgovoriti odmah i snažnije nego ranije ako Izrael uzvrati.

Sunak: G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada na Izrael

Grupa ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada raketama i dronovima na Izrael, izjavio je danas britanski premijer Riši Sunak.

"Radimo užurbano sa našim saveznicima da vidimo koje korake možemo zajedno da preduzmemo na koordinisan način da odvratimo i osudimo ono što Iran radi", rekao je Sunak u parlamentu, nakon razgovora lidera G7 tokom vikenda, preneo je Rojters.

On je kazao da su lideri G7 ujedinjeni u osudi napada.

Sunak je rekao da bi koordinacija bilo kakvih mera, koje bi mogle uključivati sankcije, među saveznicima osigurale maksimalan uticaj na Iran i one koji bi mogli biti sankcionisani.

Italija, koja je trenutno predsedavajuća G7, saopštila je ranije da je otvorena za usvajanje novih sankcija protiv pojedinaca angažovanih protiv Izraela.

G7 čine SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Japan.
 

Vojska SAD presrela 80 dronova i šest raketa lansiranih iz Irana i Jemena na Izrael

VAŠINGTON - Američke snage uz podršku razarača Evropske komande SAD uništile su više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila usmerenih na Izrael iz Irana i Jemena u noći između subote i nedelje, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

CENTCOM je u objavi na mreži X ponovio podršku Izraelu u odbrani od "opasnih akcija Irana".

"Nastavićemo da radimo sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne bezbednosti“, saopštila je američka vojska.

Osamdeset bespilotnih letelica čini skoro polovinu od 170 dronova za koje Izraelske odbrambene snage tvrde da ih je Iran ispalio na Izrael.

Borelj: Bliski istok stoji na ivici provalije

Visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku i bezbednost rekao je danas da Bliski istok stoji „na ivici provalije“ i pozvao na deeskalaciju sukoba između Izraela i Irana.

„Mi smo na ivici provalije i moramo da se udaljimo od nje. Moramo da nagazimo kočnice i krenuti unazad", rekao je on za špansku radio stanicu Onda Cero. Borelj navodi da je očekivao odgovor Izraela na vazdušni napad Irana bez presedana, ali se nada da to neće izazvati dalju eskalaciju.

On je ocenio da je "možda nekome u interesu" izbijanje šireg regionalnog rata na Bliskom istoku koji bi onemogućio zaustavljanje vojnih delovanja u Pojasu Gaze.

Iran je u subotu uveče lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginua sedmorica oficira Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih komandanata.

Berbok: Pobedu Izraela nad Iranom moramo ostvariti diplomatskim sredstvima

Izraelska ''odbrambena pobeda'' nad Iranom mora biti obezbeđena diplomatskim sredstvima i sve strane moraju raditi na sprečavanju eskalacije sukoba u regionu, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

''Izrael ima uspešnu odbranu zahvaljujući snažnoj protivvazdušnoj odbrani i naporima SAD, Britanije i arapskih država. Moramo sprečiti dalje eskalacije u regionu'', rekla je Berbok, a prenosi Rojters.

Ona je dodala da je u nedelju razgovarala sa iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahijanom i da ga je ''jasno upozorila'' protiv budućih eskalacija.

Velika Britanija: Razmotrićemo nove sankcije protiv Irana zbog napada na Izrael

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je danas da će Velika Britanija razmotriti nove sankcije protiv Irana zbog napada na Izrael.

"Da, apsolutno", rekao je Kameron za Bi-Bi-Si na pitanje o mogućnim sankcijama, prenosi Rojters.

"Već imamo 400 sankcija protiv Irana. Uveli smo nove krajem prošle godine, koje se pokazuju kao veoma delotvorne", naveo je Kameron.

Sankcijama je pogođena i Iranska revolucionarna garda. 

Šef diplomatije Irana Borelju: Očekujemo efikasnu inicijativu EU za mir u Gazi

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan izrazio je nadu da će Evropska unija izneti efikasnu inicijativu za zaustavljanje sukoba u Pojasu Gaze, izrazivši spremnost Irana da doprinese uspehu takvog rešenja.

Amirabdolahijan je u telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom rekao da napad Izraela na iranske savetodavne snage angažovane u borbi protiv terorizma u Siriji i oružani napad na iranske diplomatske objekte u Damasku predstavljaju očigledno kršenje Bečke konvencije i jasan prelazak iranskih crvenih linija, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Naveo je da Iran, u svetlu "diplomatske neaktivnosti Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti u izdavanju izjave kojom se osuđuje ta akcija", nije imao izbora nego da uzvrati Izraelu u "granicama legitimne odbrane", prenosi agencija Tasnim.

Amirabdolahijam je ocenio operaciju uspešnom i dodao da je iz perspektive Irana preneta poruka da je stvar završena, ali da će, ako Izrael pribegne merama odmazde, odgovor Irana će biti trenutan, opsežan i maksimalan.

Kako se navodi, Borelj je izrazio zadovoljstvo što je operacija, iz perspektive Irana, završena.

Nebenzja: Rusija ne zna za bilo kakav dokument Saveta bezbednosti UN o Iranu

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da nije upoznat da Savet bezbednosti UN priprema bilo kakav dokument o Iranu u vezi sa napadom Teherana na izraelske vojne objekte.

"Trenutno mi nije poznato ništa slično", rekao je on novinarima posle sastanka Saveta bezbednosti UN koji je održan nakon napada Irana na izraelske vojne objekte, prenosi TASS.

Stalna predstavnica Malte pri UN Vanesa Frejzer izjavila je da je do sada samo jedna zemlja izrazila želju da pripremi dokument o Iranu.

Nebenzja je ranije izjavio da su određene zapadne zemlje sprečile Savet bezbednosti da usvoji nacrt izjave za štampu koju je pripremila Rusija, a u kojoj se osuđuje izraelski napad na iranski konzulat u Siriji. 

Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

"Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta punih razmera. Sada je vreme za deeskalaciju", rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

On je istakao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

"Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći“, rekao je Gutereš.

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru. "Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove“, naglasio je on. 

Erdan: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

Iran je napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, izjavio je izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom napada Irana na Izrael i pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

"Savet bezbednosti mora da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora", rekao je Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude prekasno", prenosi Glas Amerike.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN naglasio da je Iran izvršio napad na Izrael sa 170 dronova, 120 balističkih i 30 krstarećih reketa, koje nose 60 tona eksplozivnog materijala.

Erdan je naveo da je napad izvršen iz Irana, Libana, Jemena, Sirije i Iraka.

"Iran i njegova ambicija za dominacijom moraju biti zaustavljeni. Rat može eskalirati u svetski", upozorio je Erdan.

Iravani: Iran iskoristio svoje pravo na samoodbranu

Iran je iskoristio svoje pravo na samoodbranu nakon što SAD, Francuska i Velika Britanija nisu dozvolile SB UN da prihvati izjavu o napadu Izraela na iranski konzulat u Damasku, izjavio je stalni predstavnik Irana pri UN Amir Said Iravani na hitnoj sednici SB UN povodom napada Irana na Izrael. Iravani je rekao da UN nisu ispunile svoju dužnost da održe međunarodni mir i bezbednost.

"Rusija je predložila saopštenje u kojem bi bio osuđen zločin, a koje su podržale Kina, Alžir i mnoge članice, ali su ga blokirale SAD, Velika Britanija i Francuska“, naveo je Iravani.

On je istakao da, usled takvih okolnosti, Iran nije imao izbora, osim da iskoristi pravo na samoodbranu u okviru međunarodnog prava, prenosi RIA Novosti. Stalna misija Irana pri UN prethodno je saopštila da bi, da je Savet bezbednosti osudio izraelski udar na iranski konzulat i priveo odgovorne pred lice pravde, potreba da Iran uzvrati ''mogla da bude eliminisana“.

Teheran je saopštio da ne traži dalju eskalaciju i da smatra je napadom na Izrael u subotu veče ''stvar rešena''.

Sednica Saveta bezbednosti UN održana je na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada na diplomatsku misiju Irana u Damasku.

Blinken razgovarao sa Kameronom i Berbok o napadu Irana na Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok o napadu Irana na Izrael.

Troje zvaničnika su se saglasili oko "važnosti najoštrije osude ovih napada i sprečavanja dalje eskalacije u regionu", saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken je u razgovoru ponovo potvrdio "gvozdenu posvećenost sigurnosti Izraela", kao i da će SAD nastaviti da čine sve da "zaštite svoje ljude".

Iranski mediji: Sve lansirane rakete dostigle su svoje ciljeve u Izraelu

Sve hipersonične rakete koje su korišćene u udarima Irana na Izrael pogodile su svoje mete nakon što su izbegle sisteme protivvazdušne odbrane, prenosi iranska Press TV.

Nije precizirano koji su objekti u Izraelu napadnuti. Istovremeno, Vol strit žurnal piše, pozivajući se na svoje izvore, da je Teheran ispalio oko 120 balističkih projektila i oko 30 krstarećih projektila, a da su skoro svi presretnuti.

Iran je 13. aprila uveče napao Izrael dronovima i balističkim projektilima, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu je istakao da je napad uspešno odbijen.

„Njujork tajms“ je preneo da je posle razgovora Netanijahua sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom Izrael promenio mišljenje o odmazdi prema Iranu.

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahijan izjavio je da je napad na Izrael bio ograničen i da Teheran nije napao civile, a takođe je zapretio da će napasti američke baze u regionu ako Vašington pomogne Izraelu.

Iranska stalna misija pri UN saopštila je da je napad bio pravo države na samoodbranu nakon izraelskih udara na iranski konzulat u Siriji, 1. aprila, kada su ubijena dva generala Iranske revolucionarne garde i pet oficira u njihovoj pratnji.

Izrael ponovo otvara škole nakon vazdušnog napada Irana

Širom Izraela danas bi ponovo trebalo da se otvore škole, koje su zatvorene nakon napada Irana dronovima i raketama u noći između subote i nedelje.

"Nakon procene situacije doneta je odluka da se otvore obrazovne aktivnosti širom Izraela. U oblastima na severu (na granici sa Libanom) i zajednicama u blizini Pojasa Gaze, obrazovne aktivnosti će se nastaviti uz ograničenja“, navedeno je u saopštenju vojske.

Dodaje da će u većini mesta biti ukinuta i ograničenja za velika okupljanja, prenosi Al Arabija. 

CNN: Izraelska vojska odložila najavljenu ofanzivu na grad Rafa u Pojasu Gaze

Izraelska vojska odložila je danas najavljivanu kopnenu ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, nakon iranskog napada na Izrael proteklog vikenda, preneo je danas Si-En-En.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je prethodno u više navrata tvrdio da je odobrio plan za invaziju na Rafu, a nedavno je rekao da je određen i tačan datum za početak udara.