15. april 2024 15:26

Osmani: Severna Makedonija kosponzor Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osmani: Severna Makedonija kosponzor Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici

Foto: Shutterstock.com/ Belish

SKOPLJE - Severna Makedonija je kosponzor Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, saopštio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Bujar Osmani.

On je pozvano Generalnu skupštinu UN da usvoji rezoluciju, prenosi makedonski Plusinfo.

Na novinarsko pitanje kako očekuje da će to uticati na odnose sa Srbijom, s obzirom na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno rekao da će neke zemlje nazvati partnerima, a ne prijateljima, Osmani kaže da ne misli da će to uticati na odnose dve zemlje.

Tvrdi da je usvajanje rezolucije "posebno važno za Srbiju" da bi se "prepoznale i promovisale činjenice" jer, prema njegovom mišljenju, sve odluke međunarodnih sudova i tela pokazuju da se u Srebrenici dogodio genocid.

Sve dok se to negira i priznaje, mogućnost da se ponovi još je verovatna. Zato posebno pozivam Srbiju da glasa za ovu rezoluciju, kao i sve druge zemlje članice UN. Apsolutno ne mislim da to može uticati na odnose sa bilo kojom zemljom jer se genocid osuđuje'', rekao je on.

Vučić je ranije rekao da su glavni kosponzori Ruanda i Nemačka.

Vučić je ranjie danas za RTS istakao da će se Srbija boriti za istinu i poručio da će se oni koji je zagovaraju, suočiti sa tim da neće biti jednoglasno.

"Na silu to uradite kao što ste uvek radili na silu, ali ćete ovog puta se suočiti sa činjenicom da neće biti jednoglasno. A svaki put je do sada bilo jednoglasno. Mi čujemo, nama i ruski prijatelji kažu, otvorili su Pandorinu kutiju. Pa svake godine će da imaju samo predloge rezolucije o genocidu počinjenih nad sovjetskim narodom. Pa kako ćete da objasnite da nije genocid da ubijete preko 20 miliona sovjetskih građana", rekao je Vučić.