16. april 2024 13:28

Izrael traži dodatne sankcije Iranu; Grosi: Zabrinut sam da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael traži dodatne sankcije Iranu; Grosi: Zabrinut sam da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte

Foto: AP Photo, File/Hussein Malla

TEL AVIV - Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je danas da je apelovao na pojedine države da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, nakon direktnog iranskog napada na Izrael prošlog vikenda.

"Pored vojnog odgovora na ispaljivanje projektila i dronova, vodim diplomatski napad na Iran", naveo je Kac na društvenim mrežama.

Kac je rekao da je poslao pisma na adrese 32 države i razgovarao sa brojnim kolegama, pozivajući ih da "uvedu sankcije iranskom raketnom programu i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kako bi se zaustavio i oslabio Iran", preneo je Rojters.

"Moramo sada zaustaviti Iran, pre nego što bude kasno", rekao je Kac. Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tokom vikenda, usled poziva saveznika koji su rekli da treba izbeći eskalaciju konflikta na Bliskom istoku.

Grosi: Zabrinut sam da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je zabrinut da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte, ali je dodao i da će se inspekcije IAEA u iranskim nukelarkama danas nastaviti.

Grosi je, na pitanje da prokomentariše mogućnost izraelskog vazdušnog napada na iranske nuklearne objekte, rekao da su u IAEA "uvek zabrinuti za takvu mogućnost" i apelovao na "maksimalnu suzdržanost", prenosi Rojters.

Načelnik izraelskog generalštaba Herci Halevi rekao je u ponedeljak da će Izrael odgovoriti na iranski napad izveden u noći između subote i nedelje, koji je, kako ja Teheran naveo, pokrenut u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, za koji Iran optužuje Izrael.

Grosi je dodao da je Iran u nedelju zatvorio nuklearne objekte zbog "bezbednosnih razloga" i da je IAEA, iako su oni otvoreni u ponedeljak, držala svoje inspektore dalje od nuklearki "dok ne vidi da se situacija potpuno smiruje". "Nastavljamo u utorak. Ovakav razvoj dešavanja nije imao uticaj na naše aktivnosti vezane za inspekcije", rekao je Grosi.

Inspektori IAEA redovno posećuju glavne nuklearne elektrane u Iranu. Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program miroljubiv, ali zapadne sile optužuju Iran da pokušava da napravi nuklearnu bombu.

Aksios: Američka ministarka priprema nove sankcije Iranu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen priprema nove sankcije Teheranu, kao odgovor na iranski napad na Izrael od vikenda, preneo je danas američki portal Aksios.

"Ministarstvo neće oklevati da radi sa našim saveznicima da iskoristi sankcije kako bi nastavili da ometamo iranski maligni režim i njihove destabilišuće aktivnosti", navodi se u tekstu dokumenta koji će Jelen danas pročitati javnosti, a u koji je Aksios imao uvid.

U njenom tekstu se ističe da je napad Irana i njihovih pomagača naglašava važnost ministarstva finansija da iskoristi ekonomske mere kako bi se usprotivila "iranskim malicioznim aktivnostima", navodi Rojters.

Jelen je prethodno istakla da iranske akcije prete stabilnosti na Bliskom istoku i da bi mogli da izazovu ekonomske probleme, dodajući da će SAD iskoristiti mogućnost sankcija i raditi sa saveznicima.

Zvaničnici Irana upozoravaju Izrael na odmazdu u slučaju novih napada

Više iranskih visokih zvaničnika i dalje upozoravaju Izrael da će Iran odgovoriti na eventualne vojne udare i pozivaju zapadne zemlje da prestanu da podržavaju Izrael.

''Podsećamo šefove država SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Nemačke da prestanu da podržavaju teroristički režim Izraela koji ubija decu. Islamska Republika Iran je dokazala da nije ratni huškač i da ne želi da širi rat. Odgovor će biti jači ako režim izvede oštriji agresivni čin'', rekao je iranski brigadni general Abolfazl Šekarči, a prenosi iranska agencija IRNA.

On je istakao da Iran ima širok spektar opcija koje može da upotrebi protiv Izraela. Iranski predsednik Ebrahim Raisi poručio je u razgovoru sa emirom Katara Muhamedom Tamimom ibn Hamad el Tanijem poručio je da će ''i najmanja akcija protiv iranskih interesa naići na ozbiljan, širok i bolan odgovor protiv izvršilaca''.

Zamenik ministra inostranih poslova Irana Ali Bageri Kani rekao je da ta zemlja neće čekati 12 dana da odgovori na naredni izraelski napad, već će uzvratiti ''za nekoliko sekundi''.

Iran je u noći između subote i nedelje lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u, kako je naveo, znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant iranske Revolucionarne garde u Siriji i u Libanu, Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Zvaničnici SAD očekuju da će potencijalni izraelski odgovor Iranu biti limitiran

Američki zvaničnici očekuju da bi potencijalni odgovor Izraela na iransko raketiranje te zemlje u subotu uveče mogao da bude limitiran i da bi se najverovatnije radilo o napadima na iranske vojne snage i proiranske grupe van Irana, izjavila su četvorica neimenovanih američkih zvaničnika za NBC njuz.

Američka procena je bazirana na razgovorima između zvaničnika SAD i Izraela, koji su vođeni pre nego što je Iran ispalio više od 300 dronova i raketa na Izrael, dodaje američka medijska kuća.

Američki zvaničnici su rekli da nisu obavešteni o konačnoj odluci Izraela o tome na koji način će odgovoriti i da li su se opcije promenile nakon napada tokom vikenda.

Takođe, rekli su da nije jasno kada bi moglo da dođe do izraelskog odgovora, dodajući da bi mogao da se desi u bilo kom trenutku. Izraelski ratni kabinet održao je u ponedeljak uveče sednicu na kojoj se razgovaralo o vojnom odgovoru Izraela na napad Irana, ali bez izazivanja sveopšteg rata.

Ministri spoljnih poslova Kine i Irana razgovarali o tenzijama između Izraela i Irana

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom povodom tenzija između Izraela i Irana.

Abdolahijan je obavestio Vanga o iranskoj poziciji povodom izraelskog napada na konzulat Irana u Damasku, rekavši da Savet bezbednosti UN nije adekvatno reagovao na ovaj napad i da Iran ima pravo da se brani kao odgovor na kršenje suvereniteta zemlje, prenosi agencija Sinhua.

Ocenjujući da je trenutna regionalna situacija vrlo osetljiva, Abdolahijan je istakao da je Iran spreman da pokaže suzdržanost i da nema nameru da dalje dovodi do eskalacije situacije.

Vang je rekao da Kina snažno osuđuje i čvrsto se protivi napadu na konzulat Irana u Damasku, nazivajući ga ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava i neprihvatljivim.

Kina je uzela u obzir iransku izjavu da je preduzeta akcija protiv Izraela bila ograničena i da je predstavljala samoodbranu kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, rekao je Vang.

Dodao je da Kina poštuje to što Iran nije ciljao regionalne i susedne zemlje i što se kontinuirano zalaže za dobrosusedske odnose.

Vang je rekao da je trenutna situacija zapravo posledica eskalacije konflikta u Gazi i da je sada hitan zadatak implementacija Rezolucije 2728 Saveta bezbednosti što je pre moguće, postizanje prekida vatre i okončanje borbi u Gazi, efikasna zaštita civila i sprečavanje daljeg pogoršanja humanitarne katastrofe.

Kina želi da održi komunikaciju sa iranskom stranom i zalaže se za sveobuhvatno, pravedno i trajno rešenje palestinskog pitanja, rekao je Vang, navodi Sinhua.