16. april 2024 21:07

Kovač: Očigledno da po standardima Saveta Evrope uslov za prijem Prištine nije osnivanje Zajednice srpskih opština

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovač: Očigledno da po standardima Saveta Evrope uslov za prijem Prištine nije osnivanje Zajednice srpskih opština

Foto: Tanjug/video

STRAZBUR - Članica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE), narodna poslanica, Elvira Kovač rekla je večeras u PS SE da je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) međunarodna obaveza i najkonkretniji način da se obezbedi efikasna zaštita srpske zajednice na severu Kosova i Metohije, ali je ocenila da očigledno osnivanje ZSO nije uslov po standardima SE.

"Osim što je u paragrafu 11 (preporuci za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope izvestioca za prijem tzv. Kosova u Savetu Evrope Dore Bakojani) navedeno da Skupština smatra da bi osnivanje ZSO trebalo da pred Komitetom ministara u budućem razmatranju aplikacije tzv. Kosova za pristupanje Savetu Evrope kao post-pristupna obaveza, očigledno je da osnivanje ZSO nije uslov po standardima SE", ukazala je Kovač.

Ona je dodala da je u predlogu navedeno da će tzv. Kosovo biti praćeno u postmonitoring periodu kako bi se videlo da li će ispuniti tu obavezu.

"Koja je garancija da će vlasti u Prištini sprovesti svoju obavezu kada je očigledno da je nisu sprovele posle 11 godina nakon što je dogovorena ZSO? Takođe, kako se može verovati prištinskim vlastima da će sprovesti reforme u okviru vladavine prava kada su (Aljbin) Kurti i (Vjosa) Osmani u javnosti izjavili da vraćaju imovinu  manastiru Dečani samo zbog članstva u Savetu Evrope", upitala je Kovač.

Kovač je rekla da se spremnost kandidata za članstvo u Savetu Evrope procenjuje samo na osnovu strogih kriterijuma, koji se zasnivaju na osnovama, principima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

Dodala je da države članice Saveta Evrope nastoje da poštuju ljudska i manjinska prava i standarde dobrog upravljanja kako bi razvile i unapredile pluralističku demokratiju.

Ona je pozvala izvestioca Doru Bakojani da ih obavestiti o listi mera koje Priština treba da preduzme kao odgovor na preporuke iz izveštaja eminentnih pravnika, koji uključuje i pozitivne korake ka inkluziji nacionalnih manjina. 

"Ne možemo zaboraviti da su od 2022. godine, u opštinama sa srpskom većinom Leposavić i Zubin Potok, prištinske vlasti pokrenule slučajeve eksproprijacije zemljišta za 118 parcela. Međunarodne organizacije, uključujući EU, Euleks, OECD, kao i SAD izrazile su duboku zabrinutost zbog ovih odluka, tvrdeći da procedura nije u skladu sa prištinskim zakonima i propisima", rekla je Kovač. 

Poslanica iz Srbije Dunja Simonović Bratić istakla je da je izvestilac Bakojani prekršila sve procedure dok je pripremala izveštaj i ukazala da su prvo bila tri zahteva za članstvo tzv. Kosova, a da se onda došlo do jednog - vraćanje zemlje manastiru Visoki Dečani, koji je simobličan. 

"Došli smo do kraja puta. Odluka o podršci ovom izveštaju od strane većine u ovoj Skupštini pokazuje, nama iz Republike Srbije, da mislite da je sasvim u redu da kršite sva pravila i procedure samo da biste utvrdili svoju volju i moć, bez obzira na zakon i pravdu", rekla je Simonović Bratić.

Navela je da je viđen potpuni nedostatak objektivnosti i da su svi amandmani Srbije odbijeni. 

"Ovaj izveštaj je propast ne samo za sve vrednosti za koje se zalaže Savet Evrope. Ovo je propast zdravog razuma. Konačno, ovo je propast Evrope o kojoj su nekada mnogi ljudi sanjali", rekla je Simonović Bratić i poručila da je Kosovo bilo, jeste i biće Srbija.