17. april 2024 22:40

Izbori u Hrvatskoj: HDZ nezvanično 63 mandata, SDP 42

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izbori u Hrvatskoj: HDZ nezvanično 63 mandata, SDP 42

Foto: AP Photo/Darko Bandic

ZAGREB - U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena biračka mesta na kojima su građani birali novi sastav parlamenta.

Istovremeno je prestala da važi izborna tišina.

Prema nešto manje od 65 odsto obrađenih biračkih mesta, prema nezvaničnim rezultatima Državnog izbornog poverenstva, HDZ ima 63 mandata, a SDP 42. Domovinski pokret 12, Most 10, Možemo 9, Istarski demokratski savez 3, Fokus 2, NP Sever 2

Finalna izborna anketa: HDZ 59, SDP 43 mandata

Prema finalnim izlaznim anketama parlamentarnih izbora u Hrvatskoj HDZ i partneri osvojili su 59 mandata, jedan više u odnosu na prvu izlaznu anketu, dok SDP ima 43 mandata, jedan mandat manje u odnosu na prethodnu anketu.

Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata, Most i partneri 11 mandata, platforma Možemo! i partneri 10 mandata.

IDS i partneri osvajaju dva mandata, a Fokus, Republika jedan mandat. dok Nezavisna platforma Sever osvaja jedan mandat.

Izlazne ankete za Hrvatsku radio i televiziju sprovela je agencija Ipsos na uzorku nešto većem od 20.000 ispitanika u svih 10 izbornih jedinica, dakle u svakoj izbornoj jedinici po 2.000 ispitanika.

Anketa je sprovedena na 400 biračkih mesta, 40 u svakoj izbornoj jedinici u opštinama i gradovima.

Stranke o prvim izlaznim anketama

Prve izlazne ankete parlamentarnih izbora u Hrvatskoj pokazuju očekivane rezultate koji su bili predviđeni i u predizbornim anketama.  

Iako su u HDZ-u uvereni u izborn pobedu i osvajanje trećeg mandata vlade, ova stranka je relativni pobednik izbora i za većinu će joj biti potrebna podrška.  

O eventualnim koalicijama, u sedištu stranke, kažu da će odlučivati Predsedništvo stranke.  

U sedištu platforme Možemo!, koji prema anketi osvaja 11 mandata, zadovoljni su predviđanjem, jer su im analitičari u predizbornoj kampanji predviđali 10 mandata.

Smatraju da je rano govoriti o eventualnim pregovorima, uprkos pouzdanosti izlaznih anketa.

Misle da bi mogli podržati manjinsku SDP-ovu vladu.  

U štabu Mosta anketa je dočekana sa blagim oduševljenjem, a predviđa im se devet mandat, jedan više u odnosu na prethodne izbore. Božo Petrov predsednik Mosta kaže da je zahvalan svima koji su nesebično pomagali ovu platformu.

Ipak, sačekaće prave rezultate. 

Medved: HDZ i Andrej Plenković će formirati treću vladu u kontinuitetu

Iz izbornog štaba HDZ-a prve izlazne ankete komentarisao je potpredsednik vlade i ministar branilaca u tehničkoj vladi Tomo Medved i istakako da će se sa strpljenjem sačekadi pouzdanije rezultate.  

Uveren je da će HDZ i Andrej Plenković dobiti i treći mandat u kontinuitetu.  

"HDZ je pobedio i na ovim izborima uprkos kršenju Ustava, uprkos okolnostima da su izbori bili u sredu. Dokaz je to odgovorne i ozbiljne politike HDZ-a i poverenja hrvatskih birača da i nadalje imamo mandat da vodimo država u naredne četiri godine", rekao je Tomo Medved. 

Borzan: Videćemo ko će sa kim

Biljana Borzan iz SDP-a kaže da je ta stranka, sudeći prema prvim izlaznim anketama, profitirala u odnosu na prošle izbore, ali i u odnosu na ankete koje su se pojavljivale u predizbornoj kampanji.  

"Mislim da smo profitirali jer ankete, kada gledamo one koje su bile mesecima pre, davale su nam daleko manji broj mandata. Poslednjih meseci smo zaista upregnuli sve što se dalo upregnuti i dobili smo nešto bolji rezultat nego na prošlim izborima", rekla je.  

Bilo bi, kako kaže, "uvek dobro da je malo više i da se lakše može pregovarati za nekakvu većinu".  

Što se tiče mandata koje bi osvojile ostale stranke, Borzan kaže da to u ovom trenutku nije zahvalno komentarisati.  

"Svako, ko želi da formira koaliciju - to će biti zaista teško. Idemo prvo da vidimo kakav je zaista rezultat", rekla je i dodala: "Prema onome što smo imali prilike da čuejmo ovih dana u medijima - izgleda da HDZ ne želi ni sa kim, a dovoljno sami nemaju. Ko će drugi moći da formira većinu videćemo", rekla je. 

Penava: Spremni smo na razgovor sa svima

Lider opozicionog Domovinskog pokreta, koji se smatra "najboljom udavačom" na ovim parlamentarnim izborima, Ivan Penava zadovoljan je uspehom sa 13 osvojenih mandata, koje im predviđa finalna izlazna anketa i ističe da su spremni da razgovaraju sa svima o eventualnim postizbornim koalicijama.  

"Mi smo treća stranka, to je ogroman uspeh. Imamo plavu i crvenu Hrvatsku. Koje je brdo nama bliže? Ključno je da ćemo razgovarati sa svima", rekao je Penava za hrvatske medije.

Penava, koji je HDZ napustio zbog neslaganja sa liderom te stranke Andrejem Plenkovićem, podseća da ga je premijer svojevremeno nazvao "Jugoslavenom".  

"Teške izjave su svedočile o predsedniku Vlade. To je žargon ulice. S kime smo bliži? S Domovinskim pokretom. Imamo program, ciljeve. Većina evropskih političara ima takav ego, ali voleo bih da je puno više dela, a manje reči", rekao je Penava.  

U Srbiji za parlamentarne izbore u Hrvatskoj glasalo tri puta više birača nego 2020.

Na izbore za Hrvatski sabor u Srbiji je danas izašlo tri puta više birača nego na prethodnim izborima, gotovo 1300 na samo dva biračka mesta, objavio je u danas Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

„Mobilizacija svih koje okuplja Hrvatsko narodno veće (HNV), mesnih odbora i podružnica DSHV-a, članova udruženja koje promovišu kulturu Hrvata bilo je izuzetno", saopštio je Žigmanov.

Naveo je da je reč o najvećem broju izašlih na hrvatske izbore od kada Hrvati u Srbiji učestvuju u političkim procesima matične države.

Prema njegovim rečima, rezultat je to kampanje vođene putem društvenih mreža, pozivanja i organizovanja članova udruženja za koje je organizovan prevoz do Subotice i Beograda iz svih mesta u kojima živi hrvatska zajednica.

U izbornom štabu HDZ objavljivanje prvih rezultata dočekano sa oduševljenjem

U izbornom štabu HDZ-a sa oduševljenjem i skandiranjem "Pobjeda" dočekano je objavljivanje prvih rezultata današnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, prema kojima ta stranka vodi sa osvojenih 67 mandata.

Prema prvim nezvanižnim rezultatima, SDP sa partnerima ima 41 mandat, Domovinski pokret 14, Most 9, IDS 4, Možemo 3, Fokus Republika tri i Sever dva mandata, saopštilo je Državno izborno poverenstvo.

Ovi rezultati su bazirani na uzorku od 28 odsto obrađenih biračkih mesta.

Ostojić: HDZ nema podršku koju je očekivao

Potpredsednik SDP Ranko Ostojić komentarisao je prve nezvanične rezultate Državnog izbornog poverenstva i konstatovao da je cilj bio da ova stranka ostane najuticajnija opozicija spremna i da formira vladu.

Napominjući da treba imati u vidu odakle dolaze prvi prebrojani glasovi, a to je sa najmanjih biračkih mesta, Ostojić kaže da je očito da HDZ nema podršku građana kakvu je očekivao.

Komentarišući učešće predsednika države Zorana Milanovića, koji je nekada bio lider SDP, u izbornoj kampanji, Ostojić kaže da treba poštovati svakog ko je dao doprinos na rušenju HDZ-a. O eventualnim postizbornim koalicijama, Ostojić kaže da treba biti dovoljno pametan i izabrati prave partnere, da su to pre svega stranke levog centra, ali ne isključuje i mogućnost razgovora sa strankom Most i Domovinskim pokretom.

Božinović: HDZ sigurno ide prema trećem mandatu

Potpredsednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je, nakon objavljivanja prvih rezultata Državnog izbornog poverenstva, da HDZ sigurno ide prema trećem mandatu i vladi koju će voditi Andrej Plenković.

"Ovo je nešto što ide u smeru kako smo gledali na prošlim izborima... Ono što je meni posebno drago, uvek se govorilo da HDZ-u ne odgovara velika izlaznost, a ovo je rekordna izlaznost", rekao je Božinović za RTL.

On je dodao da očekuje da će predsednik Zoran Milanović dati mandat onome ko bude imao 76 mandata.

"Nije mu to bilo drago niti zadnji put učiniti, ali tolike opstrukcije ne očekujemo", rekao je Božinović, prenosi Jutarnji list.

Jedino izvesno, budući sabor će imati osam stranaka i koalicija

Nakon današnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, jedino izvesno za sada je da će novi sastav parlamenta imati osam stranaka i koalicija.  

To su HDZ, SDP, Domovinski pokret. Most, Možemo, Istarski demokratskii savez, Fokus, i NP Sever.  

HDZ je relativni pobednik ovih izbora, ali neće moći da formira novu vladu, dok u SDP kažu da im je cilj bio da ostanu najuticajnija opoziciona stranka spremna da formira vladu.  

Predstoje razgovori, pregovori i dogovori o novoj parlamentarnoj većini, mada su u HDZ uvereni da će i u trećem mandatu u kontinuitetu ostati na vlasti.  

Ukoliko do dogovora o formiranju nove vlade ne dođe, slede novi izbori.

Pupovac: SDSS odlično prošla, bolji rezultati nego pre četiri godine

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da je ta stranka ostvarila veoma dobar rezultat na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i da je njen rezultat bolji nego pre četiri godine.

"U nizu sredina smo osvojili većinu glasova srpskog biračkog tela. To samo potvrđuje da, uprkos političkim teškoćama u kojima delujemo, u kojima je delovala vlada, u kojima delujemo mi kao stranka, naše biračko telo ne samo da ostaje verno uz nas, nego se i širi.

I to je veoma važno zbog toga što će to biti još jedan argument više protiv onih koji nastoje dovesti u pitanje naše mandate i naše parlamentarno delovanje", rekao je Pupovac Tanjugu.

On je dodao da je zadovoljan što okolnosti nisu dramatično promenjene u političkom životu i što će, verovatno, biti jednostavnije da se formira parlamentarna većina nego što se mislilo. "Što se nas tiče, mi ćemo se konsultovati sa našim partnerima, drugim manjinskim zastupnicima. I onda ćemo, kad obavimo te razgovore, imati nešto jasniji stav u pogledu našeg pozicioniranja", poručio je Pupovac.

Prema njegovim rečima, SDSS će sačekati sledeći dan i videti kako su se u celosti rasporedile političke snage nakon izbora u Hrvatskoj, a onda će videti gde je tu njeno mesto, šta je najbolje za zemlju, srpsku zajednicu i druge nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa će onda imati svoj stav.

 

Anušić: Nije mi strana koalicija HDZ i Penavinog DP

Potpredsednik aktuelne vlade i ministar odbrane Ivan Anušić izjavio je večeras da mu nije nezamisliva postizborna koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta, na čijem čelu je bivši HDZ-ovac Ivan Penava.

“Sve to još uvek nije dovoljno tačno. Biće izgleda nešto slabiji rezultat, teško ćemo dogurati do 66, ali nama je ovo zadovoljavajuće. Razgovaraće se s kim se razgovaralo i dosad”, kazao je Anušić za zagrebačku N1 tv..  

Na opasku da je Most rekao jasno da neće sa HDZ-om, Anušić kaže da je upravo obrnuto, odnosno da je HDZ jasno rekao da neće sa Mostom.  

"Kad govorimo o DP-u, nisam čuo njihove izjave. Oni će odlučiti pod kojima uslovima žele s nama u koaliciju, ti razgovori će se voditi na nivou dva predsednika stranke. To je sve što mogu reći”, rekao je Anušić i dodaje:  

“Hoće li to tako biti ili neće, videćemo što će biti kad se prebroje mandati i kad se složi 76 ruku”, kaže.  Ako DP bude zahtevao da u Vladi ne bude Samostalna demokratska srpska stranka (SDS S) to će, kaže, biti "stvar pregovora".  

Što se tiče Zorana Milanovića, Anušić kaže da je na nekorektan način pokušao da formira vladu, a je samo da razbuca SDP i obezbedi da Peđa Grbin nikada ne bude premijer.  

“U 12. mesecu dolazimo po Zorana Milanovića”, rekao je Anušić aludirajući na to da će tada biti raspisani predsednički izbori u Hrvatskoj.