17. april 2024 19:56

Počeo samit Evropskog saveta u Briselu, u fokusu napad Irana na Izrael

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počeo samit Evropskog saveta u Briselu, u fokusu napad Irana na Izrael

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

BRISEL - U Briselu je večeras počeo vanredni dvodnevni samit Evropskog saveta, tokom kojeg bi lideri EU trebalo da razgovaraju o ekonomskim pitanjima, kao i odnosima sa Turskom, situaciji u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, nakon najnovije eskalacije sukoba tokom vikenda, kada je Iran napao Izrael raketama i dronovima.

Prema nacrtu saopštenja u koje je uvid imao Rojters, lideri EU osudiće napad Irana, potvrditi posvećenost bezbednosti Izraela i pozvati sve strane, uključujući Liban, da spreče nove tenzije.

"EU je spremna da preduzme dalje restriktivne mere protiv Irana, posebno u vezi sa bespilotnim letelicama (UAV) i projektilima“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u pozivnom pismu liderima EU istakao je da je razvoj događaja na Bliskom istoku tokom vikenda pogoršao ionako veoma nestabilnu situaciju u regionu.

"Moramo da osudimo nedavni napad Irana na narod Izraela i ujedinimo se u pozivanju svih strana na krajnju uzdržanost, poštovanje međunarodnog prava i izbegavanje akcija koje mogu povećati tenzije", poručio je Mišel.

Nakon iranskih napada bespilotnim letelicama i projektilima na Izrael, EU je snažno osudila napade i rekla da se radi o "dosad nezabeleženoj eskalaciji i pretnji regionalnoj sigurnosti".

Kada je reč o Ukrajini, lideri EU razgovaraće o najnovijem razvoju događaja u toj zemlji i o "kontinuiranim ruskim vazdušnim i raketnim napadima na ukrajinske civile i ključnu infrastrukturu, uključujući o nedavnim pojačanim napadima na energetski sektor".

"Ovo naglašava hitnost intenziviranja naše isporuke vojne pomoći, posebno sposobnosti protivvazdušne odbrane", naglasio je Mišel u pismu.

Lideri EU održaće i stratešku raspravu o odnosima EU i Turske.

Istovremeno će razmotriti dalje korake u pogledu prethodno donetih zaključaka o jedinstvenom tržištu EU, kao i o dugoročnoj konkurentnosti i produktivnosti Evrope, nakon što su na sastancima u martu i junu 2023. godine razgovarali o izgradnji snažne ekonomije, spremne za buduće izazove kojom će se osigurati prosperitet.

Oni su, u tom kontekstu, pozvali na "ambiciozno delovanje" kako bi se zaokružilo jedinstveno tržište i iskoristio njegov puni potencijal.

Lideri će tokom samita razgovarati o načinima za jačanje ekonomske, proizvodne, industrijske i tehničke osnove Evrope, prilikama za klimatski neutralnu, digitalnu i kružnu ekonomiju, uniji tržišta kapitala i konkuretnoj, održivoj i otpornoj poljoprivredi.