18. april 2024 09:47

Senat SAD odbacio zahtev za opoziv sekretara za unutrašnju bezbednost Majorkasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Senat SAD odbacio zahtev za opoziv sekretara za unutrašnju bezbednost Majorkasa

Foto: AP Photo/Jose Luis Magana

VAŠINGTON - Američki senatori odbacili su dva zahteva za opoziv sekretara za unutrašnju bezbednost SAD Alehandra Majorkasa.

Zahtevi za opoziv su izglasani republikanskom većinom u Predstavničkom domu Kongresa SAD u februaru, uz optužbe za Majorkasovo "svesno i sistematsko odbijanje da se pridržava zakona", čemu su se demokrate protivile, tvrdeći da su pozivi za opoziv politički motivisani.

Tako je republikanska većina u Predstavničkom domu usvojila prošlog meseca zahteve koje demokratska većina u Senatu juče nije, u oba slučaja glasajući strogo po partijskom opredeljenju, prenosi Si-Bi-Es njuz.

Donji dom Kongresa je u februaru odobrio dve tačke optužnice o opozivu Majorkasa zato što, kako se navodi, nije primenjivao američke imigracione zakone, zbog čega je odgovoran za rekordan priliv migranata na američko-meksičkoj granici protekle godine, prenosi Glas Amerike.

Tada je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da "istorija neće biti blaga prema republikancima u Predstavničkom domu zbog njihovog očiglednog čina neustavne stranačke ostrašćenosti kojim se časni javni službenik napada zarad bezvrednih političkih igara".