18. april 2024 10:34

Borelj: Zemlje EU moraju da hitno pošalju Ukrajini protivraketne sisteme

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: Zemlje EU moraju da hitno pošalju Ukrajini protivraketne sisteme

Foto: Tanjug video

KAPRI - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas ministre spoljnih poslova Grupe sedam (G7) da preduzmu brze, konkretne korake za obezbeđivanje više sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini, upozoravajući da bi nastavak odlaganja mogao da preokrene rat u korist Moskve.

Bez više raketnih sistema protivvazdušne odbrane "Patriot" koji bi je zaštitili od ruskih napada, elektroenergetski sistem Ukrajine će biti uništen, upozorio je Borelj, preneo je AP. 

"Nijedna zemlja ne može da se bori bez struje kod kuće, u fabrikama, na prvoj liniji fronta", istakao je on na marginama sastanka ministara inostranih poslova G7 u italijanskom letovalištu Kapri.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani otvorio je prvu radnu sednicu sastanka pozivajući na nove sankcije Iranu zbog napada tokom vikenda i konkretnu pomoć Ukrajini da se odbrani od napada Moskve.  

"Ako Ukrajina izgubi, Putin nikada neće sesti za mirovni sto", upozorio je Tajani.  

Borelj je rekao da će postojeći režim sankcija EU Iranu biti proširen kako bi se kaznio Teheran za napad i pomoglo u sprečavanju budućih napada na Izrael. 

Istovremeno, rekao je, Izrael treba da bude uzdržan. 

"Ne želim da preterujem, ali mi smo na ivici rata, regionalnog rata na Bliskom istoku, koji će izazvati šokove u ostatku sveta, a posebno u Evropi", upozorio je on i dodao da ga treba zaustaviti. 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prisustvovali su sastanku na Kapriju kao gosti.         

Kuleba je istakao potrebu svoje zemlje za suštinskom vojnom podrškom, uključujući artiljeriju, municiju i sisteme protivvazdušne odbrane, kako bi ojačala svoje kapacitete dok se Rusija napreduje duž linije fronta.

On je zahvalio Nemačkoj što je Ukrajini obezbedila raketni sistem "Patriot", ali je pozvao američki Kongres da odobri paket pomoći.     

"Tako da ćemo ovde raditi na ministarskom nivou da nateramo druge saveznike da isporuče sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini. Zato što je to od fundamentalnog značaja", rekao je Kuleba posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

Borelj se složio, rekavši da se Evropa ne može osloniti samo na Vašington da pomogne Ukrajini da se odbrani.

"Moraju se doneti konkretne odluke kako bi se Ukrajini poslalo više protivvazdušne odbrane", rekao je on. 

Borelj je istakao da Evropa ima "Patriote", ima protivraketne sisteme. 

"Moramo ih premestiti iz naših kasarna u kojima su za svaki slučaj i poslati ih u Ukrajinu gde besni rat. I siguran sam da ćemo to učiniti, ali to mora biti urađeno brzo", istakao je Borelj.