18. april 2024 22:17

Zelenski i Habek razgovarali o potrebama ukrajinske PVO i zajedničkim projektima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski i Habek razgovarali o potrebama ukrajinske PVO i zajedničkim projektima

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

KIJEV - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas u Kijevu sa vicekancelarom nemačke vlade Robertom Habekom o potrebama Ukrajine u sistemima protivvazdušne odbrane, zajedničkim projektima u sferi odbrane i pripremama za konferenciju u Nemačkoj.

„Posebno cenimo vođstvo Nemačke, koje pomaže ne samo nama u Ukrajini da zaštitimo život, već i čitavoj Evropi da sačuvamo upravo onakvu Evropu koja ume da bude mirna, ume da bude legalna, ume da brine o ljudima. Nemačka je sada među svetskim liderima u podršci našoj odbrani", naveo je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je rekao da je sa nemačkim vicekancelarom koji se nalazi u poseti Kijevu razgovarao o tome šta je potrebno za istinski adekvatan odgovor na sve bezbednosne izazove, na ono za šta se, kako je naveo, "spremaju ruski teroristi“.

Zelenski je napomenuo da se tokom sastanka razgovaralo o situaciji na frontu, potrebama Ukrajine za PVO i ekonomskim izazovima.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili projektima zajedničke odbrambene proizvodnje.

"Pripremamo konferenciju u Nemačkoj o obnovi Ukrajine i dogovorili smo se da ovaj format bude fokusiran, posebno na odbrambenu industriju – na proizvodnju, na energetiku – na restauraciju, na protivvazdušnu odbranu", istakao je ukrajinski lider.

Kako je saopšteno iz pres-službe predsednika, Zelenski je zahvalio Nemačkoj na snažnoj podršci Ukrajini od početka rata punih razmera.

„Odluku Nemačke da nas podrži sa novim sistemom Patriot teško je preceniti. Zaštita neba je naš prioritet danas“, zaključio je Zelenski.

Tokom sastanka razgovarano je o obnavljanju energetske infrastrukture nakon ruskih raketnih napada.

Ukrajina je od početka invazije u punom obimu dobila 32,2 milijarde evra pomoći od Nemačke, podseća ukrajinska agencija.