18. april 2024 23:47

Marija Zaharova: Prištini odobreno članstvo u Savetu Evrope manipulacijom, sramota za PSSE

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marija Zaharova: Prištini odobreno članstvo u Savetu Evrope manipulacijom, sramota za PSSE

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

MOSKVA  - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je Priština "očiglednom manipulacijom oslobođena ključnih zahteva za odobravanje članstva u Savetu Evrope", kao i da je potpuno nespremna za ulazak u tu organizaciju.

"Očiglednom manipulacijom Priština je oslobođena ključnih zahteva za stvaranjem Zajednice srpskih opština na Kosovu sa značajnim izvršnim ovlašćenjima i okončanjem eksproprijacije imovine nealbanskog stanovništva", istakla je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva.

Ona je navela da je glavni uslov za članstvo u SE bio vraćanje zemljišne imovine pravoslavnom manastiru Visoki Dečani, što je, kako je ocenila Priština do sada ispunila samo na papiru.

"Kako će se u praksi poštovati prava manastira, ostaje da se vidi", navela je portparolka ruskog MSP-a.

Izveštaj izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv Kosova u SE Zaharova je ocenila kao pristrasan.

Ukazala je na to da je Grkinja na osnovu poseta Prištini i Briselu sastavila "mišljenje" o aplikaciji Prištine, ali ne i na osnovu posete Beogradu, čiji se suverenitet, kako je istakla, prema međunarodnom pravu i rezoluciji SB UN 1244, prostire na Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija.

Naglasila je da je očigledno da je Priština "potpuno nespremna za ulazak u Savet Evrope" i da, štaviše, nema pravo na to, pošto se, kako navodi, u tu organizaciju primaju samo nezavisne države, "što Kosovo nije".

Prema njenim rečima, ova fundamentalna činjenica je ponovo zanemarena, imajući u vidu potpuno bezakonje i progon Srba na području Kosova i Metohije.

Ocenila je da je glasanje o podršci tzv. Kosovu sramota za PSSE, koja je, naglasila je Zaharova, potvrdila svoju posvećenost "obezvređivanju međunarodnopravnih normi i rušenju temelja međudržavnih odnosa u Evropi".

Ona je međutim ukazala da nije bilo jednoglasnosti među poslanicima PSSE i da su mišljenja bila podeljena čak i među delegacijama onih zemalja koje su svojevremeno priznale nezavisnost tzv. Kosova.

"To ukazuje da na kontinentu još postoje zdrave snage sposobne da se odupru nepromišljenim pristalicama 'kosovskog projekta' i njihovoj neprincipijelnoj liniji", zaključila je Zaharova, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.