21. april 2024 13:11

Mediji: Satelitski snimci pokazuju štetu u iranskoj bazi nakon napada Izraela; Korišćene sofisticirane rakete Rempidž

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mediji: Satelitski snimci pokazuju štetu u iranskoj bazi nakon napada Izraela; Korišćene sofisticirane rakete Rempidž

Foto: via AP/Planet Labs PBC

TEHERAN - Iranski opozicioni medij ''Iran International'' objavio je fotografije iranske vojne baze u Isfahanu pre i posle napada izvedenog u petak na tu bazu, a satelitski snimci ukazuju da je pogođen centralni deo sistema PVO, prenosi Tajms of Izrael.

Dva iranska zvaničnika izjavila su da je u napadu pogođen sistem PVO ruske proizvodnje i istakla da Iran nije otkrio upade dronova, raketa ili aviona u vazdušni prostor zemlje.

BBC Verify analizirao je dve fotografije koje takođe pokazuju da je oštećen deo sistema protivvazdušne odbrane na aerodromu u Isfahanu.

Satelitska slika napravljena nakon napada pokazala je oštećenje i krhotine oko jedne komponente, verovatno radara, kome je pozicija malo pomerena, tvrdi BBC.

Međunarodna agencija UN za atomsku energiju saopštila je da "nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama", ali za sada nema dostupnih snimaka iz nuklearnih postrojenja u Isfahanu.

U petak je izveden napad na vojni aerodrom u blizini grada Isfahana u centralnom Iranu, a iranski mediji javili su da su iznad Isfahana oborena tri drona.

Izrael koristio sofisticirane rakete Rempidž u napadu na Iran

U medijskim izveštajima se navodi da je Izrael koristio rakete Rempidž (Rampage) u napadu na Iran, sofisticirane projektile vazduh-zemlja koji očigledno mogu da izbegnu iranske PVO sisteme, navodi Al Džazira.

Raketa Rempidž dizajnirana je da prodre u dobro zaštićena područja i uništi objekte kao što su bunkeri, preneo je Tajms of Izrael navodeći da je ovaj raketni projektil, težak više od 500 kilograma, identifikovan na fotografijama napada i odgovara obimu štete pričinjene u napadu.

Njujork Tajms je ranije izvestio da je u izraelskom napadu u blizini iranskog nuklearnog postrojenja Natanz korišćena visokotehnološka raketa koja je mogla da izbegne iranske radarske sisteme.

"Udar je bio je sračunat da prenese poruku Iranu da bi Izrael mogao neotkriveno da zaobiđe iranske odbrambene sisteme i parališe ih", tvrde neimenovani zapadni zvaničnici. Izrael nije zvanično komentarisao napad, dok je Iran umanjivao značaj incidenta.