22. april 2024 20:09

Lavrov istakao vitalnu ulogu Rusije u ključnim inicijativama UNESCO-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov istakao vitalnu ulogu Rusije u ključnim inicijativama UNESCO-a

Foto: AP Photo/Khalil Hamra

MOSKVA - Neki od najvažnijih programa UNESCO-a nastali su zahvaljujući Rusiji koja ih je kreirala, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na otvaranju izložbe fotografija povodom 70. godišnjice ulaska Rusije/SSSR u UNESCO koju su upriličili Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i novinska agencija TASS.

"Upravo je SSSR bio glavna pokretačka snaga UNESCO-a, organizacije koja se bavila problemom eliminacije kolonijalizma, neokolonijalizma i rasizma. Moskva je stajala na početku mnogih programskih aktivnosti, kao što je, na primer, Međuvladina okeanografska komisija. Bez aktivne uloge Rusije, nastanak i napredovanje najvažnijih programa UNESCO koji su i danas aktuelni, teško da bi bili mogući", istakao je Lavrov, prenosi TASS.

On je rekao da su među programima koje je pokrenula Rusija, Međunarodni program za razvoj komunikacija i program Čovek i biosfera.

Lavrov je takođe istakao da je, u skladu sa predlogom Rusije, generalna konferencija UNESCO 2003. godine ustanovila Međunarodni program osnovnih nauka, a ruska vlada je inicirala i najveću nagradu UNESCO - Međunarodnu nagradu Mendeljejev za osnovne nauke.

"Svojim jedinstvenim iskustvom u jezičkoj politici, naša zemlja zauzima vodeću poziciju u programu Međunarodna decenija autohtonih jezika - 2022-2032.", dodao je Lavrov.