23. april 2024 13:48

Izraelska vojska napala sever Gaze u najsnažnijem granatiranju poslednjih nedelja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izraelska vojska napala sever Gaze u najsnažnijem granatiranju poslednjih nedelja

Foto: Planet Labs PBC via AP/

GAZA - Izrael je bombardovao sever Gaze, a kako su danas naveli stanovnici, to je bilo jedno od najsnažnijih granatiranja poslednjih nedelja.

Tenkovi su sinoć "upali" istočno od Bejt Hanuna na severnoj ivici Pojasa Gaze, iako nisu prodrli daleko u grad, naveli su stanovnici i Hamasovi mediji, preneo je Rojters.

Pucnjava se mogla čuti i kod nekih škola u kojima su se sklonili raseljeni stanovnici. Granatiranje je bilo intenzivno istočno od Bejt Hanuna i Džabalije i nastavilo se jutros u oblastima kao što je Zeitun, jedno od najstarijih predgrađa grada Gaze.

Zapadno od Bejt Hanuna u Bejt Lahiji, lekari i Hamasovi mediji javili su da je u napadima pogođena džamija i da je nekoliko ljudi povređeno.

U Izraelu, gde su vladine kancelarije i preduzeća bili zatvoreni zbog proslave Pashe, upozorenja na raketne napade su se oglasila u južnim pograničnim gradovima, gde na sreću nije bilo žrtava. Naoružano krilo Islamskog džihada, saveznica Hamasa, preuzelo je odgovornost za raketne napade na Sderot i Nir Am na jugu Izraela.

Tirk užasnut uništenjem bolnica Naser i Al Šifa u Gazi i masovnim grobnicama

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk izjavio je danas da je "užasnut" uništenjem medicinskih ustanova Naser i Al Šifa u Gazi i izveštajima o masovnim grobnicama koje su tamo otkrivene.

Tirk je, obraćajući se na brifingu UN preko portparola, takođe, osudio izraelske napade na Gazu poslednjih dana, u kojima su, kako je rekao, ubijeni uglavnom žene i deca, preneo je Rojters.

On je, takođe, ponovo izneo upozorenje protiv akcije u Rafi, rekavši da bi to moglo dovesti do "novih zločina".