23. april 2024 16:22

Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za Srbe sa KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za Srbe sa KiM

Foto: Shutterstock.com/Adam Radosavljevic

STRAZBUR - Evropski parlament izglasao je danas viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na predlog evroparlamentarca i izvestioca za ukidanje tih viza Matjaža Nemeca.

Za bezvizni režim za putavanje u EU do 90 dana za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, glasalo je 406 od 597 poslanika EP, 97 je bilo protiv, a 94 je bilo uzdržano.

Nemec je, obraćajući se poslanicima u EP uoči glasanja, rekao da je reč o važnom glasanju i donošenju odluke koja se odnosi na poboljšanje života 18.000 srpskih građana na KiM, koji su nosioci specijalnih pasoša.

"Ovo nije političko, već tehničko pitanje. Ovo je nastavak vizne liberalizacije koja je za Srbiju usvojena još 2009. godine, a za Kosovo početkom ove godine. Ova odluka se odnosi na poboljšanje života ljudi. Ona utiče na oko 18.000 srpskih stanovnika Kosova koji su nosioci specijalnih pasoša", rekao je Nemec.

On je dodao da su nosioci srpskih pasoša na KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, od početka ove godine jedina kategorija građana na Zapadnom Balkanu kojima su potrebne vize za ulazak u Evropsku uniju i ocenio da za to nema opravdanja. "To je pitanje koje je EU stvorila 2009. godine. Na nama je da to rešimo. Ovo je, u suštini, pitanje jednakog tretmana ili diskriminacije. Treba da budemo protiv svakog oblika diskriminacije", rekao je Nemec.

Kako se dodaje u saopštenju EP, Nemec je izrazio nadu da će, nakon usvajanja predloga u EP, uskoro biti finalizovan zakon o ovom pitanju, pre evropskih izbora od 6. do 9. juna.

"Ova tehnička odluka nije pokušaj rešavanja spora između Srbije i Kosova, već pragmatično rešenje da se obezbedi jednak tretman", naglasio je on.

Nakon što je EP usvojio predlog bez amandmana, njega teba da usvoji Savet EU, a stupiće na snagu 20 dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU.

Ambasadori država članica EU ranije ovog meseca saglasili su se sa predlogom EP i Saveta EU o izmenama uredbe za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a kojima se vizna liberalizacija odobrava i nosiocima ovih pasoša. Prethodno je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio 9. aprila nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec.

Ovom odlukom osigurava se da ceo region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, saopštio je tada EP. Nemec je za Tanjug, nakon glasanja u LIBE, rekao da postoji mogućnost da do početka leta počne primena odluke o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša na KiM.

On je početkom marta ove godine izradio nacrt izveštaja o predlogu uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, u kojem je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u EP bez amandmana i u aktuelnom sazivu.

Nemec je nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM izradio nakon što ga je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove imenovao za izvestioca zaduženog za pitanje ukidanja viza za pasoše koje za Srbe na KiM. Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

 

Matjaž Nemec: Velika pobeda za ljude, Srbi sa KiM bi u EU mogli da putuju početkom leta

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i izvestilac za ukidanje viza Srbima sa KiM Matjaž Nemec izjavio je danas da je odluka EP da, na njegov predlog, odobri viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, "velika pobedu za ljude" i ocenio da bi ova odluka mogla da počne da se primenjuje početkom ovog leta.

"Poruka Evropskog parlamenta je jasna. Niko više neće biti diskriminisan na Zapadnom Balkanu. To je stvarno velika pobeda za ljude. Nije velika pobeda za politiku, ali smo našli rešenje za jedno pitanje koje je bilo otvoreno za oko 18.000 ljudi, većinom Srba sa Kosova", rekao je Nemec novinarima nakon glasanja i dodao da je reč o pozitivnoj poruci za "Kosovo i Srbiju".

On je istakao da je glasanje u EP bio pretposlednji korak za odobravanje vizne liberalizacije nosiocima ovih pasoša, a da je sada na ministrima iz Saveta EU da o tome odluče što je pre moguće.

"Mislim da će biti potvrđena odluka i da će se ona primeniti početkom ovog leta. Stvari će ići stvarno brzo. Mi smo završili sa našim delom, sada čekamo Savet da odluči", naveo je Nemec.

Na pitanje kada bi tačno odluka mogla da stupi na snagu, Nemec je rekao: "Ne mogu da kažem sto odsto, mislim da će biti na kraju juna ili početkom jula".

Upitan da li će odluka Saveta biti samo formalnost, Nemec je naveo da je reč o tehničkom pitanju.

"Nismo hteli da bude političko i zato smo dobili veliku snagu u EP", rekao je Nemec.

On je ponovio da zavisi od Saveta EU kada će nosioci srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, moći da putuju u EU bez viza. "Mi smo sad završili, zavisi od Saveta kada će odlučiti, mislim da će biti do početka leta", rekao je Nemec.

Evropski parlament izglasao je danas viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na predlog Nemeca.

Za bezvizni režim za putavanje u EU do 90 dana za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, glasalo je 406 od 597 poslanika EP, 97 je bilo protiv, a 94 je bilo uzdržano.

Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

 

Žan-Lin Lakapel:Izuzetna odluka EP o viznoj liberalizaciji za Srbe sa KiM

 Francuski poslanik u Evropskom parlamentu Žan-Lin Lakapel pozdavio je danas odluku EP da odobri viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, i ocenio da ona predstavlja znak priznanja za Srbe sa KiM, koji pokušavaju da odbrane identitet u svojoj "istorijskoj kolevci".

Lakapel je na društvenoj mreži Iks nazvao "izuzetnom" odluku EP da glasa za liberalizaciju viznog režima za Srbe sa KiM.

"To je znak priznanja ovom potlačenom narodu, koji se opire da brani svoj identitet u onome što mu je istorijska kolevka", naveo je Lakapel.

 

Petar Petković: Srbija se izborila da Srbi sa KiM dobiju viznu liberalizaciju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar petković izjavio je danas da se Srbija, kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao prošle godine, borila i izborila da Srbi sa KiM dobiju viznu liberalizaciju, uprkos opstrukcijama Prištine.

On je na društvenoj mreži Iks naglasio da Srbi od Štrpca do Leposavića, kao narod u srcu Evrope, nisu građani drugog reda i da imaju pravo na slobodu kretanja, temeljnu tekovinu EU.

"Ostaje da ovu odluku EP potvrdi Savet ministara EU kako bi ona postala operativna. Današnja pobeda važna je poruka da ćemo se, uprkos svim preprekama, neumorno boriti da život našeg naroda na KiM učinimo dostojnim čoveka u 21. veku", napisao je Petković.

Evropski parlament izglasao je danas viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na predlog evroparlamentarca i izvestioca za ukidanje tih viza Matjaža Nemeca.

 

Danijel Apostolović: Vizna liberalizacija dobra vest za Srbe na KiM, ali nije bilo lako

Šef Misije Srbije pri EU Danijel Apostolović izjavio je danas da je odluka Evropskog parlamenta da odobri viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, dobra vest za Srbe na KiM i njihov svakodnevni život.

Apostolović je, međutim, istakao za Tanjug da je došlo do ogromne politizacije odluke koja je trebalo da bude tehnička i da su Priština, kao i pojedini poslanici EP, lobirali protiv donošenja takve odluke.

"Ovo je dobra vest za naše građane na KiM i njihov svakodnevni život. Međutim, nažalost, kao i u drugim pitanjima za nas u poslednje vreme, nije bilo lako. Prištinska strana je sve vreme aktivno lobirala protiv donošenja ove odluke čime su pokazali za šta se oni zalažu. Potpuna asimilicija Srba na KiM ili njihov odlazak", naveo je Apostolović.

On je dodao da je određen broj poslanika Evropskog parlamenta, takođe, naročito poslednjih dana, lobirao protiv vizne liberalizacije za Srbe sa KiM.

"Sve njih zajedno treba da je sramota. Još jednom su pokazali da ni njih ne interesuju osnovne vrednosti i ljudska prava, pravo na izbor, kao i pravo na slobodno kretanje, kao i da je njihova namera izolacija Srba sa KiM", naveo je Apostolović.

On je podsetio da su Srbi sa KiM jedini na prostoru Zapadnog Balkana kojima je potrebna viza za putovanje u EU, što je,naglasio je, samo po sebi svojevrsni vid diskriminacije.

"Dakle, i od jedne odluke koja je trebalo da bude tehnička i koja se podrazumeva, došlo je do ogromne politizacije. Mi smo, naravno, našim evropskim partnerima sve vreme prenosili naša očekivanja u pogledu važnosti vizne liberalizacije za naše građane na KiM, kao i da bi svaka suprotna odluka predstavljala svojevrsnu diskriminaciju", istakao je Apostolović.

Podsetivši da je Evropska komisija predlog o viznoj liberalizaciji usvojila 16. novembra 2023, nakon čega je ovaj dokument razmatran, u skladu sa uobičajenom procedurom, u Savetu ministara EU, kao i u Evropskom parlamentu, Apostolović je rekao da ovu uredbu, nakon današnjeg usvajanja na plenarnoj sednici EP u Strazburu, formalno treba da ponovo potvrde i države članice EU, odnosno, Savet ministara EU.

"Time će konačno biti ispunjeni uslovi za njeno stupanje na snagu", istakao je Apostolović. Ukazao je da će uredba omogućiti nosiocima pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava da budu izuzeti od obaveze posedavanja vize prilikom kratkoročnog boravka u državama članicama EU, odnosno ne više od 90 dana u periodu od 190 dana.

"Republika Srbija ima bezvizni režim sa EU koji je na snazi još od 2009. godine, ali kojim, nažalost, do sada nisu bili obuhvaćeni pasoši naših građana koji žive na KiM. Veoma smo zadovoljni što je do toga konačno došlo, jer je reč o odluci koja će u prvom redu doneti opipljivu korist našim građanima na Kosovu i Metohiji”, zaključio je Apostolović.