23. april 2024 18:12

Kina odbacila optužbe da podržava rusku invaziju na Ukrajinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kina odbacila optužbe da podržava rusku invaziju na Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

PEKING - Peking odlučno odbacuje neosnovane optužbe SAD u vezi sa trgovinskom i ekonomskom razmenom Kine sa Rusijom, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

"Sjedinjene Američke Države nastavljaju da iznose neosnovane optužbe o normalnoj trgovinskoj i ekonomskoj razmeni između Kine i Rusije, dok usvajaju zakon o velikoj pomoći Ukrajini", rekao je Vang na redovnom brifingu za novinare upitan da prokomentariše američke optužbe i moguće sankcije u vezi sa tim pitanjem, prenosi Sinhua.

Vang je naglasio da je stav Kine po ukrajinskom pitanju „pravičan i objektivan“ i da njegova zemlja „aktivno radi“ na mirovnim pregovorima i političkom rešenju sukoba.

"Podsticanje sukoba uz prebacivanje krivice na druge je, ne samo licemerno već i krajnje neodgovorno. Kina to odlučno odbacuje", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kina ulaže napore da promoviše mirovne pregovore i političko rešenje, a kineska vlada reguliše izvoz predmeta dvostruke namene u skladu sa zakonima i propisima.

„Kina nije ni kreator ukrajinske krize, niti strana u sukobu. Nikada ne raspirujemo vatru niti tražimo sebične interese i sigurno nećemo prihvatiti da budemo žrtveni jarac“, rekao je Vang.

On je naglasio da na osnovu jednakosti i obostrane koristi, pravo Kine da vodi normalnu trgovinsku i ekonomsku razmenu sa Rusijom i drugim zemljama ne treba da bude ometano ili narušeno.

Vang je ocenio da je udovoljavanje legitimnim bezbednosnim zabrinutostima svih strana i stvaranje uravnotežene, efikasne i održive evropske bezbednosne arhitekture kroz dijalog i pregovore, pravi put napred.