24. april 2024 19:27

Erdogan pozvao Nemačku da ukine ograničenja za tursku odbrambenu industriju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Erdogan pozvao Nemačku da ukine ograničenja za tursku odbrambenu industriju

Foto: Ahmad Al-Rubaye /Pool Photo via AP/AHMAD AL-RUBAYE

ANKARA - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Nemačku da ukine ograničenja za tursku odbrambenu industriju i ocenio da bi dve zemlje u budućnosti trebalo da se fokusiraju na projekte zajedničke proizvodnje.

Erdogan je izrazio nadu da će se Ankara i Berlin usredsrediti na razgovore o zajedničkim proizvodnim projektima, posebno u sektoru odbrane.

„Nadamo se da će Turska i Nemačka početi da razgovaraju o zajedničkim proizvodnim poduhvatima, a ne o preprekama, posebno u odbrani“, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Ankari, prenosi Dejli sabah.

Erdogan je rekao da kao saveznici u NATO-u, Ankara i Berlin imaju višestrane odnose u različitim oblastima, od bezbednosti do ekonomije, od kulture do nauke.

"Posebnu važnost pridajem povećanju zajedničkih investicija. Takođe želimo da unapredimo našu saradnju u odbrambenoj industriji na način koji je u skladu sa našim bilateralnim odnosima i duhom savezništva", dodao je on.

Erdogan se dotakao i pitanja palestinsko-izraelskog sukoba i ponovio da je Turska više puta osuđivala zločine Izraela u Gazi i rekla da je Hamas grupa otpora, za razliku od čvrste podrške Nemačke Izraelu.

"Ne sme se dozvoliti izraelskoj administraciji da sakrije svoje zločine, masakre počinjene u Gazi. Turska će intenzivirati napore za uspostavljanje prekida vatre u Gazi i kontinuiranu isporuku humanitarne pomoći palestinskom narodu", rekao je Erdogan.

On je istakao da bi "naši nemački prijatelji" trebalo da vide sadašnju državu Gaza, gde su hiljade ubijene, a infrastruktura sravnjena sa zemljom.

Predsednik Turske je takođe izrazio zabrinutost zbog aktivnosti terorističkih grupa u Evropi i rekao da očekuje da će nemačke vlasti učiniti više u borbi protiv terorizma. On je podsetio da je nekoliko istaknutih članova Gulenističkog pokreta (FETO), koji je Turska klasifikovala kao teroristički, dobilo azil u Nemačkoj.