25. april 2024 20:25

IDF odbacio optužbe o masovnim grobnicama u Pojasu Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

IDF odbacio optužbe o masovnim grobnicama u Pojasu Gaze

Foto: Shutterstock.com/Bumble Dee, ilustracija

TEL AVIV - Izraelska vojska odbacila je danas optužbe da su njene snage sahranile stotine Palestinaca u masovne grobnice u Pojasu Gaze i saopštila da su ovakve tvrdnje "potpuno lažne".

Saopštenje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) je objavljeno nekoliko sati nakon što su timovi civilne odbrane Gaze objavili rezultate istrag o masovnim grobnicama u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Gaze, gde su navodno otkrili znake pogubljenja i ljude koji su bili živi zakopani, navodi Al Džazira.

U saopštenju, izraelska vojska kaže da su, dok su njene snage bile na terenu u Kan Junisu, ''tela koja su Palestinci zakopali u oblasti bolnice Naser pregledana u okviru napora da se lociraju kidnapovani i nestali ljudi“.

IDF je naglasio da je proces ispitivanja tela obavljen ''organizovano, uz očuvanje dostojanstva pokojnika“.

U slučaju da otkrivena tela nisu bila identifikovana kao tela nestalih Izraelaca, vojska ih je ''vratila na mesto'', tvrdi IDF.

Dalje se tvrdi da su vojne aktivnosti koje su se sprovodile u bolnici obavljene ''bez štete bolnici, pacijenatima i medicinskom osoblju“, ali prema tvrdnjama Palestinske civilne odbrane među onima koji su izvučeni iz grobnica su bile žene, deca, pacijenti, kao i medicinsko osoblje.

Ravina Šamdasani, portparolka Kancelarije UN za ljudska prava, saopštila je da su neka tela pronađena u bolnici u Kan Junisu ''pronađena sa vezanim rukama i bez odeće“.

Član Palestinske civilne odbrane Mohamed Al-Mogijer rekao je da je njegov tim spreman da pripremi izveštaj za nezavisnu istragu masovnih grobnica, dok rastu pozivi za nezavisnu istragu od strane UN i grupa za ljudska prava.

Tim palestinske Civilne odbrane pozvao je ranije danas Ujedinjene nacije da istraže masovne grobnice Palestinaca u bolnicama u Pojasu Gaze u kojima je do sada otkriveno gotovo 400 tela nakon što su izraelske snage napustile bolničke komplekse, navodeći da je reč o ratnim zločinima.

Članovi tima palestinske civilne odbrane tvrdili su na konferenciji za novinare da je bilo slučajeva da su izraelske snage streljale pacijente dok su oni bili podvrgnuti operacijama u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze.

Palestinski tim optužio je Izrael za sahranjivanje više tela u bolnici Naser u plastičnim kesama na dubini od tri metra, gde su se brzo raspadala

da bi se prikrili dokazi o "zločinima", uključujući mučenje.