26. april 2024 15:16

Evropski parlament otvara novu kancelariju na Zapadnom Balkanu kako bi jačao nadzor nad proširenjem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski parlament otvara novu kancelariju na Zapadnom Balkanu kako bi jačao nadzor nad proširenjem

Foto: Shutterstock.com/Pierre-Olivier, ilustracija

STRAZBUR - Evropski parlament planira da otvori novu kancelariju na Zapadnom Balkanu u pokušaju da poboljša svoj nadzor nad procesom proširenja, navodi se u dokumentu u koji je Evroaktiv imao uvid.

Odluku o uspostavljanju nove kancelarije EP na Zapadnom Balkanu, koja je usvojena tokom plenarne sednice EP u Strazburu, u EP vide kao način da se bolje podrže zemlje kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU u njihovim naporima za integraciju u Uniju, navodi Evroaktiv.

Kako se objašnjava, nova kancelarija ojačaće odnose sa parlamentima partnera sa Zapadnog Balkana i povećati vidljivost zvaničnika EP u aktivnostima vezanim za proces proširenja EU.

Kako se dodaje, novi ogranak će dati EP veći nadzor nad procesima pridruživanja tako što će raditi sa postojećim delegacijama EU koje funkcionišu pod nadzorom diplomatske službe EU - Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

EP ima kancelarije za vezu u svakoj zemlji EU koje služe za kontakt, komunikaciju sa zainteresovanim stranama, organizovanje događaja i interakciju sa lokalnim medijima, a u novembru prošle godine je odlučio da otvori novu kancelariju u Ukrajini, na zahtev vlade u Kijevu.

Samo nekoliko kancelarija EP osnovano je u neevropskim gradovima, uključujući u Njujorku, Adis Abebi i Džakarti.

Status kandidata za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu imaju Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija.