22. maj 2024 16:42

Sanja Vulić: Suđenje Dodiku je iživljavanje ambasadora SAD Marfija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sanja Vulić: Suđenje Dodiku je iživljavanje ambasadora SAD Marfija

Foto: Print screen/Instagram, sanja_vulic

SARAJEVO - Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić rekla je pred početak današnjeg ročišta pred Sudom BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, da se ovde uopšte ne radi o sudskom procesu, nego o apsolutnom iživljavanju američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija nad liderom srpskog naroda u Srpskoj.

Vulićeva je istakla da je ovo zapravo pokazivanje njegovih mišića i kako Marfi pokušava da disciplinuje predsednika Republike Srpske.

"Da ovo nije nikakav sudski proces, najbolje potvrđuje činjenica da mi u parlamentu, o zakonu po kome navodno sude predsedniku Republike niti smo raspravljali, niti smo ga usvojili, a samim tim izlišno je o njemu i komentarisati", rekla je Vulić, renosi Srna.

Vulićeva je navela da generalno Marfi u saradnji sa Šmitom, ništa drugo ni ne radi, već pokušava da izvrši satanizaciju srpskog naroda, i to od "glave, odnosno od lidera srpskog naroda, a to je definitivno predsednik Republike Srpske".

"Ali evo borićemo se, borimo se. Mi se ne plašimo ni njih, ni njihove mržnje, niti njihovih nasrtaja na srpski narod, a sve ovo što rade je apsolutni pokušaj istrebljenja Srba i Hrvata sa područja BiH kako bi došli do svog sna - unitarne BiH", rekla je Vulićeva i poručila da se retko koji san ostvario, pa tako neće ni ovaj njihov.

Odbrana: Šokantno! Sudija priznala saradnju sa vansudskim elementima

Tim odbrane predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i advokat v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića saglasni su da se protiv njihovih branjenika vodi montirani politički proces, a ono što ih je šokiralo je da je sudija praktično na ročištu priznala da sarađuje sa vansudskim elementima.

Goran Bubić, advokat Dodika, izjavio je da ovaj montirani politički proces ima za cilj Dodikovu diskreditaciju kao predsednika Republike Srpske.

Na današnjem ročištu je, kaže, otkrivena i jedna zabrinjavajuća situacija, a to je da postoji pozadina ovog procesa.

"Sudija je odbila da se Kristijan Šmit pojavi kao svedok. Pozvala se na neko pismo MIP-a o imunitetu Šmita, za koje nismo znali ni mi ni Tužilaštvo", rekao je Bubić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

 

Dodik: Dokazaćemo apsurde BiH; Sud i Tužilaštvo štite volju stranaca

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je današnjem ročištu u Sudu BiH dokazano da taj sud i Tužilaštvo BiH postupaju van ustavne institucije i brane volju stranaca, na šta ukazuje činjenica da nije prihvaćeno svedočenje Kristijana Šmita, koji je dopisao Krivični zakon, na šta nije imao pravo.

"Ovo je tipični politički proces. Ono što se danas gledalo smuči čoveku prisustvo, nisam verovao u objektivan proces, ali imamo situaciju da je podneta krivična prijava protiv mene i vodi se proces zato što ne poštujem visokog predstavnika, jer smatram da on ne postoji, a oni s druge strane apriori tvrde da on postoji", rekao je Dodik.

Ako visoki predstavnik u BiH postoji ovo je, ističe, bila prilika da to i dokažu tako što će ga pozvati u Sud.

Govoreći o papirima koji su u Sud BiH stigli, a da ih nisu poslali ni tužilaštvo ni odbrana, Dodik kaže da je verovatno sudija trčala po Sarajevu i skupljala ono što im odgovara.

 

Sudija Uzunović odbila predlog da pozove Šmita za svedoka na suđenju Dodiku

Pred Sudom BiH u Sarajevu održano je još jedno ročište predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, na kojem je sudija Sena Uzunović odbila zahtev odbrane da se Kristijan Šmit pojavi kao svedok.

Naredno ročište zakazano je za 19. jun.

Tužilaštvo je završilo sa izvođenjem materijalnih dokaza, a odbrana je osporila deo koji se odnose na korespondenciju pravnog odeljenja OHR-a i institucija Srpske.

Odlučujići o zahtevu odbrane, sudija je odbila i svedočenje predsednika NSRS Nenada Stevandića i još jednog svedoka.

Dodik ispred Suda BiH dočekan aplauzom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je i danas pred Sudom BiH dočekan aplauzom građana i predstavnika institucija Srpske, okupljenih da bi dali podršku njemu i v. d. direktor Službenog glasnika Milošu Lukiću.

Odbrana Dodika i Lukića pripremila je materijalne dokaze i nada se da će Sud BiH prihvatiti sve njihove predloge kako njihovim branjenicima ne bi bilo uskraćeno pravo na odbranu. Prethodno ročište je održano 29. aprila.

Tada Sud BiH odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je reč o "dokumentu" koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na "bosanski jezik".

Nakon ročišta planirana je konferencija za novinare.