22. maj 2024 15:16

Francuska: Jednostrane akcije Prištine doprinose eskalaciji tenzija, ugrožavaju pregovore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuska: Jednostrane akcije Prištine doprinose eskalaciji tenzija, ugrožavaju pregovore

Foto: Shutterstock.com/Aritra Deb, ilustracija

PARIZ - Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da nova jednostrana akcija tzv. kosovske policije u kojoj su zatvorene kancelarije Poštanske štedionice doprinosi eskalaciji tenzija i dovodi u opasnost pregovore u toku s ciljem pronalaženja rešenja vezano za regulativu tzv. kosovske centralne banke.

"Francuska je zabrinuta" zbog nedavnih operacija tzv. kosovske policije na severu KiM i poziva privremene prištinske institucije da se uzdrže od svake nove unilateralne akcije, saopštilo je Ministarstvo za Evropu i inostrane poslove na svom sajtu.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu francuskog ministarstva, "ove nove unilateralne akcije doprinose eskalaciji tenzija i stavljaju u opasnost pregovore u toku, pod okriljem EU, čiji je cilj iznalaženje privremenog rešenja za osobe na koje utiče sprovođenje regulative" centralne banke.

"One (akcije) utiču na svakodnevni život srpske zajednice" na KiM i u suprotnosti su sa naporima za "normalizaciju odnosa sa Srbijom, preduslova za konkretizaciju evropske perspektive" Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Pariza.

Francuska je ohrabrila obe strane da se vrate za pregovarački sto i da "rade na poslednjem predlogu kompromisa koji je predstavio evropski pregovarač, i koji je jedina realistična osnova kako bi se postigao dogovor koji bi omogućio odgovarajućim korisnicima da prime finansijske transfere iz Srbije".