22. maj 2024 17:38

Bruno Le Mer: G7 da bude ujedinjena po pitanju kineskog "viška kapaciteta"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bruno Le Mer: G7 da bude ujedinjena po pitanju kineskog "viška kapaciteta"

Foto: Shutterstock.com/Victor Velter

PARIZ - Grupa sedam (G7) treba da bude ujedinjena u suočavanju sa kineskim "viškom kapaciteta" u ključnim industrijama kao što su proizvodnja baterija za električne automobile (EV), izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer uoči sastanka sa svojim kolegama iz G7.

On je takođe rekao novinarima da G7 treba da ima zajednički stav o zamrznutim ruskim finansijskim sredstvima i dodao da je Francuska spremna da radi na aktuelnom predlogu SAD koji predviđa da se ta sredstva iskoriste za pozajmicu Ukrajini, prenosi Rojters.

Bruno Le Mer je naglasio da Evropa mora da se "probudi iz svoje ekonomske letargije" i udvostruči stopu rasta u narednim godinama.

Američka predsednička administracija smatra da Kina proizvodi više robe nego što zahteva svetska potražnja, što označava kao "višak kapaciteta", navodi Blumberg.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je 27. aprila saopštilo da termin "višak kapaciteta" nije tržišni zaključak nego "laž i primer protekcionizma SAD" koje žele da suzbiju privredni rast Kine, preneli su kineski mediji.