4. april 2024 18:20

Na dnu jezera Mađore pronađen brod potonuo pre gotovo 100 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na dnu jezera Mađore pronađen brod potonuo pre gotovo 100 godina

Foto: Shutterstock.com/Mark Peugh, ilustracija

RIM - Lovci na olupine Nautik diskaverija pronašli su ostatke putničkog broda koji je potonuo pre skoro sto godina kod Brisaga u italijanskom kantonu Tičino.

Koristeći robote i podmornicu, tim Nautik diskaverija je početkom marta prvi put snimio fotografije i video zapise putničkog broda Mercedes, koji leži na dubini od 270 metara.

Otkriće je bilo čista slučajnost, budući da su lovci na olupine tražili drugi brod, Torpediniera T19, koji je potonuo u istoj oblasti 1896. tokom oluje. Brod na kojem je bilo 12 ljudi do danas je neotkriven, prenosi Svis info.

"Pronalaženje još jedne olupine na ovoj dubini bilo je prilično iznenađujuće, jer je malo takvih otkrića napravljeno na ovoj dubini", rekao je Jorg Matje iz tima Nautik diskaverija.

Matje i njegova posada su podmornicom prvi put „zaronili” olupinu početkom marta.

Uprkos oštećenom pramcu, stanje olupine je bilo „veoma dobro“, rekao je Matje i dodao da je tim pronašao olupinu oko kilometar od mesta nesreće.

Stručnjaci za brodolome pretpostavljaju da je brod neko vreme lebdeo ispod površine pre nego što je potonuo.

Brod Mercedes je potonuo 8. jula 1928. godine, kada se pramcem zabio u bok italijanskog putničkog broda Magnolija, pored Brisaga.

Prema istraživanjima lovaca na olupine, Mercedes je pretrpeo velika oštećenja na pramcu i brzo se napunio vodom, a spaseno je sedam putnika i jedan član posade.