16. april 2024 20:10

Čerčilov portret Grejema Saterlenda biće prodat na aukciji u junu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čerčilov portret Grejema Saterlenda biće prodat na aukciji u junu

Foto: AP Photo/Alastair Grant

NJUJORK - Aukcijska kuća Sotbi stavlja na prodaju portret bivšeg premijera Velike Britanije Vinstona Čerčila.

Studija za ulje na platnu Grejema Saterlenda, jednog od vodećih britanskih umetnika tog vremena, prethodila je portretu koji je 1954. godine naručio britanski parlament, za 80. rođendan političara.

Gotov portret, koji je kasnije predstavljen Čerčilu na svečanom otvaranju parlamenta, političar je, međutim, ismejao, nazivajući ga „lepim primerom moderne umetnosti“. Kasnije je platno spaljeno.

Predstavnik za modernu britansku i irsku umetnost u aukcijskoj kući Sotbi Andre Zlatinger rekao je da Čerčil nije bio laka osoba za slikanje.

„Čerčil je pitao Saterlenda da li će biti naslikan kao heruvim ili buldog, a Saterlend je odgovorio da zavisi od toga šta mu državnik pokaže", naveo je on.

Profesor moderne istorije na Univerzitetu Kenterberi i saradnik na Čerčil koledžu u Kembridžu Kevin Ruan istakao je da je Grejem Saterlend bio poznat po svom grubom realizmu i naslikao je ono što je video 1954. godine.

"To je bio skoro 80-godišnji čovek koji je godinu dana ranije doživeo moždani udar. Kada pogledam fotografiju slike, vidim čoveka koji je nosio težinu sveta i pomalo je ruševina, ali veličanstvena ruševina, poput Partenona. Još uvek možete da vidite veličinu koja je bila tamo, ali se ruši", istakao je Ruan.

Očekuje se da će sačuvana skica na aukciji koštati od 622.000 do 996.000 dolara.

Aukcija će biti održana 6. juna.

U februaru su lažni zubi Vinstona Čerčila prodati na aukciji u Čeltenhemu za 18.000 funti (oko 22.000 dolara).