24. januar 2023 14:53

Šapić: Splavovi sa infrastrukturom na izlicitiranim lokacijama od aprila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Splavovi sa infrastrukturom na izlicitiranim lokacijama od aprila

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izrazio je očekivanje da će do kraja januara biti potpisani ugovori sa svima koji su učestvovali na licitaciji i izlicitirali najveću cenu za zakup lokacija vodnog zemljišta na levoj obali Save, saopštio je Gradski sekretarijat za informisanje.

Prema njegovim rečima ugovori će biti potpisani tek nakon što se ispoštuje rok za žalbe, a u slučaju da neko odustane, biće potpisani sa sledećim sa najnižom ponudom.

 

"Paralelno završavamo projekat obezbeđivanja infrastrukture gde pre svega mislim na vodu i struju, što bi takođe trebalo da bude gotovo do kraja januara, nakon čega će javna preduzeća to implementirati. Očekujemo da do kraja marta lokacije budu spremne", rekao je Šapić.

Dodao je da će uporedo sa ovim oni koji nemaju ugovore biti obaveštavani da su dužni da u zakonskom roku uklone svoj splav, a ako to ne učine, javnom nabavkom će se izabrati posebne firme koje imaju mehanizaciju koja može da ih ukloni, te da već postoje dve lokacije na koje bi splavovi bez ugovora mogli da budu odvođeni.

"Oni koji su izlicitirali mogli bi početkom aprila da postave svoj splav na definisanu lokaciju, priključe se na infrastrukturu, a tada započinje i naplata", naveo je Šapić.

Gradonačelnik je najavio i da predstoji rekonstrukcija Savskog šetališta, koja bi trebalo da traje dve do dve i po godine, da je „Zelenilo Beograd” završilo projekat i da bi sa lepim danima ovaj posao trebalo da počne.

"Očekujemo da na proleće konačno bude definisana forma Savskog šetališta, kako će ono izgledati za nekoliko godina", istakao je gradonačelnik.

Osvrnuo se na sam tok licitacije i naveo da ne postoji iznos manji od 25.000 i 30.000 evra, a da se kreću i do 70.000 evra po lokaciji.

"To pokazuje koliko je novca Grad Beograd gubio poslednjih 30 godina", naglasio je Šapić.

Gradonačelnik je najavio da će se na dnevnom redu sednice Skupštine grada u februaru naći dopuna plana koji definiše uslove za postavljanje splavova.

"Nakon toga će krenuti implementacija i za drugi deo beogradskog priobalja, na isti način kako je to urađeno na Savskom šetalištu. Za pozicije će ići licitacija, a tamo gde ne budu izlicitirane, splavovi će biti uklonjeni", rekao je Šapić i dodao da očekuje da će u toku sledeće kalendarske godine biti rešen problem beogradskih obala.

Prema grubim procenama na beogradskim obalama će ostati između 70 i 80 splavova, što, kako je rekao gradonačelnik, nije malo.

"Očekujem da ćemo definitivno početi da uvodimo red u beogradsko priobalje i da će splavovi tek onda postati pravi brend Beograda. Biće bezbedni, estetski uređeni, uredni i sa ugrađenim ekološkim prečišćivačima", istakao je on.

Naveo je da će od zakupa splavova u sledećoj godini moći da se rekonstruiše čitavo Savsko šetalište.