7. februar 2023 17:21

Uprava saobraćajne policije: Na desetak lokacija u Beogradu ugrađen softver za detekciju prelaska na crveno svetlo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uprava saobraćajne policije: Na desetak lokacija u Beogradu ugrađen softver za detekciju prelaska na crveno svetlo

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Na desetak lokacija u Beogradu ugrađen je softver za automatsku detekciju prelaska na crveno svetlo, izjavio je danas Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije, povodom novog zakona o bezbednosti saobraćaja, koji će, kad bude usvojen, predviđati i privremeno oduzimanje vozila za najteže prekršaje.

"U Beogradu je postavljeno više od 600 kamera, pola je na raskrsnicama, a novina je na desetak lokacija gde je u kamerama ugrađen softver za detekciju prelaska vozila na crveno svetlo koji čuva snimak, a nakon toga, saobraćajna policija vlasniku vozila upućuje poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom", izjavio je Radenković za Tanjug.

 

Objasnio je da, ako vlasnik nije upravljao vozilom, mora dostaviti overenu izjavu iz koje se može utvrditi ko je upravljao vozilom u trenutku prekršaja.

Kazne se kreću u rasponu od 100.000 do 120.000 dinara, ili kazna zatvora u trajanju od 15 dana.

Radenković je poručio da je ovo prva faza projekata, ali se nadaju da će uskoro biti implementiran na dodatnim lokacijama.

"U ovom trenutku samo Beograd poseduje ove softvere. Jedan od prioriteta saobraćajne policije je unapređenje sistema za automatsku detekciju saobraćaja i u drugim mestima, ali to dosta zavisi od lokalnih samouprava i nadamo se da će prepoznati značaj ovakvih novina", rekao je on.

Kamere, pored prelaska na crveno svetlo, detektuju i ostale prekršaje, kao što su kretanje u suprotnom smeru, nepropisno prestrojavanje, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje ili nekorišćenje sigurnosnog pojasa.

Očekuje se da će novi zakon o bezbednosti saobraćaja biti izglasan u martu.

Tokom prošle godine na teritoriji Beograda 94 ljudi je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, a Radenković poručuje da se ovim sistemom štite i vozači i pešaci.