31. mart 2023 12:07

Beogradska opština Zemun organizovala pomoć poljoprivrednicima za e-Agrar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beogradska opština Zemun organizovala pomoć poljoprivrednicima za e-Agrar

Foto: PROMO

BEOGRAD - Gradska opština Zemun omogućila je da u Kancelariji za mlade svi poljoprivrednici iz Zemuna zainteresovani da dobiju podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a koji nisu u mogućnosti da se sami prijave na aplikaciju e-Agrar, dobiju sve potrebne savete, svakim radnim danom, saopšteno je danas iz ministarstva.

Korišćenje aplikacije e-Agrar štedi vreme, smanjuje troškove štampe ''papirologije'' i omogućuje isplatu subvencija u istoj godini u kojoj su prijavljene i poslate.

Kako piše u saopštenju, od ukupno 1.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Zemun, u poslednje dve nedelje pomoć je potražilo više od 200 individualnih poljoprivrednih proizvođača, koji su zahvaljujući dežurnom savetodavcu iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Beograd i savetniku na poslovima poljoprivrede Gradske opštine Zemun uradili prijavu na e-Agrar i obnovili registraciju svog gazdinstva.

Nema nikakvog krajnjeg roka za obnovu i registraciju gazdinstva, jer se platforma neće zatvoriti, već stalno dograđivati i unapređivati što znači da svaki poljoprivrednik to može da uradi kad god poželi, navodi se u saopštenju.

Ipak, kako piše u saopštenju, poljoprivrednici bi trebalo da se registruju što pre, jer je prijavljivanje u eRPG obavezan korak za korišćenje sistema e-Agrar tačnije, to je uslov da bi po raspisivanju Javnih poziva mogli da podnesu zahtev za subvencije.

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo plan po kome će se realizovati subvencije, a sada prioritet za pružanje pomoći u prijavljivanju za elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) imaju i oni proizvođači kojima je Javni poziv u aprilu.

Gradska opština Zemun je do sada pružala stručnu pomoć svim poljoprivrednicima sa teritorije Beograda, a od 3. aprila svaka gradska opština će organizovati pomoć za prijavljivanje u e-Agrar, tako da će biti više vremena za rad sa poljoprivrednicima iz Zemuna, saopšteno je danas iz ministarstva.

Poljoprivrednici iz Zemuna dobijaće savete svakim radnim danom od 8 do 15 časova, u Kancelariji za mlade, u Kosovskoj 9.