11. april 2023 13:02

Kentkart: Razlozi prekida jednostranog ugovora se menjaju iz dana u dan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kentkart: Razlozi prekida jednostranog ugovora se menjaju iz dana u dan

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Kentkarta Veljko Vlahović izjavio je danas, povodom najave gradskih vlasti da će u četvrtak jednostrano raskinuti ugovor sa tom turskom kompanijom, da se navodni razlozi za to menjaju iz dana u dan.

"Razlog prestanka javnog interesa je navodno nastao usled činjenice da nisu ostvareni očekivani nivoi prihoda od prodaje karata navedeni u okviru studije o ugovoru o javnom partnerstvu", rekao je Vlahović na konferenciji za novinare.

 

Pojasnio je da je u ugovoru o javno-privatnom partnerstvu jasno naznačeno da posledice rizika snosi javni partner, odnosno Grad Beograd, jer uređuje tarifni sistem, vrste karata, naplatu, kategorije korisinika i sl.

"To znači da odgovornost za pad prihoda može da bude na strani Grada Beograda, ne slažemo se da je to naša odgovornost. Ovde je došlo do zamene teza", rekao je Vlahović.

Kako je rekao u okviru ugovora su navedeni zajednicčki interesi i ciljevi poput prihoda, kao i da egzistencija te firme zavisi od prodaje karata, tako da, kako kaže, ne stoji da kompanija nije dala svoj maksimum.

"O očekivanoim nivou prodaje - projekcije u studiji su uzele referentni period pre pandemije i kao takve se ne mogu primenjivati sada jer je došlo do promene faktora, pre svega broja putnika koji koriste prevoz (oni koji rade od kuće)", rekao je on.

Rekao je i da su svi prihodi uplaćivani na račune Grada Beograda.

"Jedna od najflegrantnijih neistina je da grad nema uvid u račune odnosno u sredstva prikupljena prodajom karata. Ovo je kopija namenskih računa. Sredstva sa računa se prebacuju na račun grada Beograda, odnosno budžeta. Već 11 godina sva sredstva mogu da se prebace isključivo na račun grada Beograda", rekao je on.

Vlahović je podsetio da Srbija i Turska imaju potpisan važeći bilateralni sporazum o važenju stranih investicija, a koji predviđa da ako dođe do kršenja ugovora strani investitor treba da obavesti nadležne organe i počinje da teče period od šest meseci u okviru koga uz pregovore moramo da nastojimo da nastali spor rešimo mirnim putem.

"Takvo obaveštenje smo uputili svim nadležnim institucijama 20. marta kada je period konsultacija počeo da teče. Predviđa se da obe strane pristupe u dobroj veri rešavanja spora, ali je došlo do određenih izjava gradonačelnika da će staviti pred odbornike predlog o jednostranom raskidu", rekao je Vlahović i dodao da se takvom najavom vraćamo 20 godina unazad kada je postojao nepouzdan sistem.

Kaže i da je sistem uveden u Beogradu jedan od najnagrađivanijih u ovoj oblasti i funkcioniše u 50 gradova u svetu.

"Svedočili smo u izlaganju nepoznavanju kako sistem funkcioniše i nepoznavanju ugovora. Glavni razlog je navedeno neispounjenje ugovornih obaveza. Tvrdimo da sve ispunjavamo", rekao je on.

Vlahović tvrdi da je sve kulminiralo najavom za jednostrani raskid ugovora i da je jasno da se ovde radi o interesu pojedinaca iz gradske vlasti.

"Šef kabineta gradonačelnika Nenad Milanović ponudio je navodni sporazumni raskid i ukoliko pristanemo da ćemo za uzvrat 'namestiti buduću javnu nabavku', a u suprotnom ukoliko ne prihvatimo - da ulazimo u rat", naveo je Vlahović.

Kako je rekao to pokazuje na šta su sve spremni na ostvativanje interesa.

"Ovo tumačimo kao klasičnu ucenu, želim da podsetim da ni do kakvog sporazumnog raskida nije došlo, već da nam je nametnuto na ovaj način", zaključio je on.

Istovremeno on se zahvalio kontrolorima koji su došli ispred Medija centra da protestuju zbog odluke o jedostranom prekidu ugovora.

"Imamo 350 zaposlenih i najbrojniji sektor su kontrolori. Hvala jer njihova egzistencija je najviše ugrožena. Ukoliko do toga dođe 350 ljudi će ostati bez posla, grad bez pouzdanog sistema na osnovu koga ima sve podatke, na osnovu koga je vršio kontrolu i upravljanje javnim prevozom. Prevoznici če ostati bez pouzdanog sistema vršenja prevoza", zaključio je on.