25. jul 2023 13:08

U subotu na Adi besplatni dermoskopski pregledi kože

Izvor: TANJUG

podeli vest

U subotu na Adi besplatni dermoskopski pregledi kože

Foto: shutterstock.com/Peakstock, ilustracija

BEOGRAD - Na Adi Ciganliji će, 29. jula od 10h do 20h, u specijalnim ordinacijama koje obezbeđuju privatnost i udobnost tokom pregleda, biti organizovani besplatni dermoskopski pregledi kože za sve zainteresovane građane.

Specijalna ordinacija biće postavljena na početku šetališta na Adi Ciganliji (sa novobeogradske strane), a za pregled nije potrebna najava, već samo lična karta, saopštila je kampanja "Pregled za sve".

Preglede će obavljati dermatovenerolozi, eksperti u oblasti dermoskopije iz vodećih institucija tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji.

Organizatori očekuju da će tokom besplatniih pregleda na Adi Ciganliji biti pregledano oko 1.200 ljudi.

Na javnim dermoskopskim pregledima koji su u okviru ove kampanje organizovani tokom 2016. i 2017. godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, pregledano je više od 3.000 građana.

Na dodatne konsultacije i preglede u svrhu sprečavanja razvoja sumnjivih promena na koži tada je upućeno oko 10 do 15 odsto pregledanih građana.

Kod 62 pacijenta potvrđen je melanom, najopasniji rak kože koji se brzo se širi, a lako uklanja jednostavnom hiruškom intervencijom ukoliko se otkrije na vreme.

Tokom proteklih nekoliko godina kampanje "Pregled za sve" sproveden je niz aktivnosti informisanja građana svih generacija o važnosti prevencije i redovnih samopregleda kože, kao i dermatoloških pregleda u cilju sprečavanja raka kože.

Istovremeno, skoro 90 odsto državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene centre i zdravstvene ustanove u manjim sredinama koje imaju dermatološke ordinacije, dobilo je ručne i digitalnih dermoskope, koji omogućavaju precizniji uvid u promene na koži.

Tako je ostvarena nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda građanima Srbije.

Naporedo sa donacijama dermoskopa, za dermatologe širom Srbije organizovane su besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije, kojima je prisustvovalo više od 90 odsto dermatovenerologa iz državnih ustanova i privatne prakse širom Srbije.

"Pregled za sve" je projekat od nacionalnog značaja koji organizuju i sprovode Fond B92 i Eucerin Srbija, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Cilj projekta "Pregled za sve" je jačanje svesti o prevenciji raka kože kroz primenu svih mera zaštite od potencijalno štetnog uticaja sunčevih zraka na ljudsku kožu, o neophodnosti redovnih samopregleda kože, kao i redovnih dermatoloških pregleda.