29. jul 2023 14:55

Besplatni dermoskopski pregledi kože organizuju se na Adi Ciganliji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Besplatni dermoskopski pregledi kože organizuju se na Adi Ciganliji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Besplatni dermoskopski pregledi kože organizuju se danas na Adi Ciganliji, gde zainteresovani građani do 20 časova mogu da pregledaju svoje mladeže, a pregledaće ih dermatovenerolozi, eksperti u oblasti dermoskopije iz vodećih institucija tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji.

Besplatni dermoskopski pregledi kože, koji su počeli u 10 sati, organizuju se u okviru društveno odgovorne akcije za rano otkrivanje raka kože "Pregled za sve", koju od 2015. godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije i Udruženja dermatovenerologa Srbije.

 

Specijalna ordinacija postavljena je na početku šetališta na Adi Ciganliji, sa novobeogradske strane, a za pregled nije potrebna najava, već samo lična karta.

Marija Radosavljević iz Eucerin Srbija rekla je za Tanjug da je dermoskopski pregled vrlo jednostavan, da nije potrebna nikakva posebna priprema i da traje između pet i deset minuta u zavisnosti od broja mladeža.

"Doktor dermatolog posebnim aparatom, dermoskopom, pod uveličanjem i posebnim osvetljenjem pregleda svaki mladež i na taj način se može uočiti eventualna promena nekog mladeža kada treba dodatno reagovati i ukloniti ga kako bi se prevenirao eventualni dalji razvoj raka kože", objašnjava Radosavljević.

 

Kako bi se prevenirao rak kože, Radosavljević kaže da je jako bitno odgovorno ponašanje na suncu, u smislu neizlaganja direktnim sunčevim zracima od 10 do 17 časova, a ukoliko to zbog ritma života nije moguće, korišćenje preparata za zaštitu od sunca, kao i nošenje laganije odeće dugih rukava i nogavica, naočara, šešira i izbegavanje solarijuma.

"Kada smo počeli da organizujemo ovakve akcije, imali smo u planu oko 1.200 pregleda, a interesovanje je danas izuzetno veliko i prema sadašnjem ritmu očekujemo da ćemo preći tu brojku", rekla je Radosavljević.

Dodala je da je u okviru kampanje "Pregled za sve" na javnim dermoskopskim pregledima tokom 2016. i 2017. godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pregledano više od 3.000 građana.

Na dodatne konsultacije i preglede u svrhu sprečavanja razvoja sumnjivih promena na koži tada je, prema rečima Radosavljević, upućeno više od 10 odsto pregledanih građana, a kod 62 pacijenta potvrđen je melanom, najopasniji rak kože koji se brzo se širi, a lako uklanja jednostavnom hiruškom intervencijom ukoliko se otkrije na vreme.

"Bitno je otkriti melanome na vreme i zato apelujemo na redovne preglede mladeža, a ovakve akcije će svakako biti organizovane i u budućnosti", rekla je Radosavljević.

Tokom proteklih nekoliko godina kampanje "Pregled za sve" sproveden je niz aktivnosti informisanja građana svih generacija o važnosti prevencije i redovnih samopregleda kože, kao i dermatoloških pregleda u cilju sprečavanja raka kože.

Okupljeni građani na Adi Ciganliji koji čekaju svoj red na dermoskopski pregled saglasni su oko toga da su ovakve akcije od velikog značaja kao i da je neophodno da ih bude više.

"Važno je da bude što više ovakvih akcija i to ne samo dermatoloških pregleda, već i ostalih pregleda", rekla je jedna od građanki.

Drugi građanin ističe da je na Adi Ciganliji zbog ujeda komarca budući da crvenilo od ujeda ne prolazi i dodaje da mu to stvara veliku zabrinutost zbog čega se odlučio da dođe na dermoskopski pregled.

Skoro 90 odsto državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene centre i zdravstvene ustanove u manjim sredinama koje imaju dermatološke ordinacije, dobilo je ručne i digitalne dermoskope, koji omogućavaju precizniji uvid u promene na koži i na taj način je ostvarena nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda građanima Srbije.

Uporedo sa donacijama dermoskopa, za dermatologe širom Srbije organizovane su besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije, kojima je prisustvovalo više od 90 odsto dermatovenerologa iz državnih ustanova i privatne prakse širom Srbije.