26. oktobar 2023 08:53

Liftovi u Beogradu stari skoro pola veka, iako im je radni vek 25 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Liftovi u Beogradu stari skoro pola veka, iako im je radni vek 25 godina

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Iz beogradskog Javnog preduzeća "Gradsko stambeno" upozoravaju građane da su liftovi u prestonici u proseku stari pola veka, dok im je radni vek 25 godina.

"Prosečna starost liftova u našoj prestonici je oko 43 godine, a radni vek je oko 25 godina, to se uzima za evropski i svetski prosek. Činjenica da imamo i dalje mnoge liftove koji su stari 50, 60, pa i više godina, neke konstrukcije su i iz 30-ih godina prošlog veka", izjavio je za Tanjug Igor Ćurčić, JP “Gradsko stambeno”.

On je istakao da to ga građani imaju priliku da se takvim liftovima bezbedno voze, govori da "Gradsko stambeno" zaista daje sve od sebe da ima iskusne majstore i da ulaže napore da liftove održava u bezbednom i funkcionalnom stanju iako su mnogi od njih već odavno bili "zreli" za remont ili zamenu novim.

"U našem sistemu su oko 6.300 liftova. Naravno, konstanto zgrade izlaze, ali više ulaze u naš sistem", rekao je Ćurčić.

Kada je reč o kvarovima, on je naveo da je dnevni prosek između 20 i 30 prijava kvarova, što treba uzeti sa rezervom, jer kada budu vremenske neprilike, voda ulazi u liftove, a leti bude manje, međutim to je prosek.

"Mi godišnje uputimo više stotina ponuda, ali tek nekoliko desetina se prihvati, samim tim to dovodi u sve veću starost liftova, iako mi dajemo sve od sebe da liftovi budu u funkcionalnom stanju, ali u nekoj masovnoj priči neophodan je remont i zamena starih liftova novim", rekao je Ćurčić.

On je napomenuo da, kada su u pitanju cena remonta ili zamena liftova, govori se o nekoliko miliona dinara, ali teško je precizirati jer zavisi od mnogo faktora.

"Za 57 godina 'Gradsko stambeno' nije imalo ni jedan incident. Neko će reći divno onda ne moramo da ih remontujemo, to znači da imamo dobar sistem, iskusne majstore, ali otplata na do 60 rata koju ne daje niko u regionu, stručni nadzor, garancija, preko objedinjenih uplatnica Info stana treba iskoristiti da se vozimo novim i bezbednijim liftovima", rekao je Ćurčić.