5. decembar 2023 18:13

Bojan Bovan: Akcija ''Zeleni Novi Beograd'' za osvežavanje pluća grada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojan Bovan: Akcija ''Zeleni Novi Beograd'' za osvežavanje pluća grada

Foto: Gradska Opština Novi Beograd

BEOGRAD - Sadnjom 10 odraslih stabala lipe duž Bulevara Nikole Tesle, na uglu sa ulicom Ušće, opština Novi Beograd danas je ozvaničila početak akcije ''Zeleni Novi Beograd'', kojom će, kako je istakao predsednik opštine Bojan Bovan, biti osvežena pluća grada.

Prve sadnice pored predsednika Bovana, danas su zasadili direktor JKP „Zelenilo“ Dušan Tojagić, direktorka Kliničko bolničkog centra „Bežanijska kosa“ dr Marija Zdravković, kao i direktor kompanije Digital Printing Center (DPC) Slobodan Petrović, prvi partner akcije.

Projekat „Zeleni Novi Beograd“ koji je usmeren na stvaranje zdravije i lepše životne sredine, opština organizuje u saradnji sa JKP „Zelenilo Beograd“, a u prvoj fazi plana, već formirane sadnice biće posađene na ukuno 17 lokacija, saopšteno je iz Gradske opštine Novi Beograd.

Pozvajući preduzeća, udruženja i građane Novog Beograda da učestvuju u planiranju, kupovini ili doniranju sredstava za kupovinu i održavanje sadnica, predsednik opštine je istakao da će se „Zeleni Novi Beograd“ u početku bazirati na popunjavanju sadnih mesta u velikim bulevarima, ali da će ući i u dvorišta škola, ustanova i svih građana koji se priključe akciji.

''Želimo da osvežimo pluća Novog Beograda, sačuvamo zelenilo koje već postoji i zasadimo veliki broj novih stabala, kako bi uporedo sa rastom građevinskih kvadrata na Novom Beogradu rastao i broj stabala koji nam pomažu u borbi protiv zagađenja, omogućavaju kiseonik i bolji kvalitet vazduha'', rekao je Bovan.

On je dodao i da je cilj da Novi Beograd postane centralna urbana zona Beograda u kojoj je moguć zdrav život sadašnjih i budućih generacija Novobeograđana, ali i svih koji dođu u posetu.

On je naglasio da će se opština Novi Beogad obratiti svim kompanijama sa sedištem na njenoj teritoriji, a otvoren je i poseban račun za priliv sredstava za održavanje drvoreda i parkova.

Doktorka Marija Zdravković, kao vrhunski lekar, ali i stanovnik Novog Beograda, govorila je o značaju stvaranja zdravog okruženja za prevenciju bolesti, navodi se u saopštenju.

Uz naglasak da je veoma srećna što može da prisustvuje početku akcije „Zeleni Novi Beograd“, istakla je da se kao rođena Novobeograđanka seća svog odrastanja, kada su se u blokovima deca igrala bez ijednog drveta.

''Danas imamo drveća, ali ne onoliko koliko bismo želeli. Veoma je važno da svakom stanovniku ovog grada omgućimo da zasadi jednu sadnicu, da uživa u njenom napredovanju i sreći što je time dobrineo zdravlju svih koji ga okružuju'', poručila je doktorka.

Ona je naglasila da na prevenciji zdravlja treba da rade svi u društvu, bez obzira na to čime se bave.

''Kao lekar sam često u prilici da vidim ljude kojima je potrebna pomoć zbog posledica lošeg života i aero-zagađenja, a prevencija zdravlja je način da poboljšamo zdravlje celokupne nacije. Zbog toga je ovo i izuzetno human čin jer je i medicinski dokazano da je šetnja kroz šumu blagodet za zdravlje'', istakla je dr Zdravković.

U ime „Zelenila -Beograd“, prisutnima se obratila Mirjana Obućinski i pozvala sve kompanije kao i ljude koji rado posećuju parkove na Novom Beogradu da daju svoj doprinos očuvanju životne sredine i ulepšavanju okruženja u kojem svi najradije provode vreme.

Ona je istakla da je ovo preduzeće na Opštini Novi Beograd u prethodnom sadnom periodu zasadilo 4.063 novih stabala, kao i da će se taj broj kroz novu akciju značajno povećati.

Direktor DPC Slobodan Petrović je istakao da je ova kompanija rado prihvatila učešće u akciji „Zeleni Novi Beograd“, ustupajući digitalne bilborde i publikovanje akcije, ali i da će kupiti određeni broji sadnica.

''Smatramo da je borba protiv zagađenja zajednički cilj koji će zaživeti u celom Beogradu. Svako to drvo pored kiseonika donosi i hlad, a i ja se kao stanovnik Novog Beograda sećam perioda kad na njemu nije bilo ni senke ni hlada'', rekao je Petrović.

Građani i preduzeća koja žele da iniciraju ili finansijski pomognu ozelenjavanje svog neposrednog okruženja mogu poslati predlog na imejl ''info@zeleninovibeograd.rs'', dodaje se u saopštenju.